Νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως ο καλός ύπνος το βράδυ είναι απαραίτητος για τους νέους που γράφουν Πανελλήνιες.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Stony Brook, στη Νέα Υόρκη σε σχεδόν 800 μαθητές του Λυκείου. Οι μαθητές παρείχαν πληροφορίες για τους βαθμούς τους και την καθημερινότητά τους στο σχολείο. Φορούσαν επίσης επί μία εβδομάδα βηματομετρητές στον καρπό τους, για να καταγραφούν οι συνήθειες ύπνου τους.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Sleep. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι μαθητές με ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν χαμηλούς βαθμούς στις εξετάσεις τους, σε σύγκριση με όσους είχαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
Αντίστοιχα, λιγότερα μαθήματα στα οποία αρίστευαν είχαν οι έφηβοι οι οποίοι:
Τα οφέλη του καλού ύπνου
Όπως εξηγούν ειδικοί από το αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου (SF), ο επαρκής ύπνος βοηθεί τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις:
Με άλλα λόγια, όταν δεν κοιμούνται καλά διαταράσσονται όλες οι ικανότητες που χρειάζονται για να γράψουν καλά. Όταν λ.χ. ξενυχτούν και κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζονται, δυσκολεύονται περισσότερο να δώσουν προσοχή και ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να αποθηκεύσει αποτελεσματικά τις νέες πληροφορίες.
Ακόμα και μία νύχτα να μην κοιμηθούν αρκετά, θα έχουν συνέπειες. Δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι που δίνουν εξετάσεις κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζονται.
Πόσο ύπνο χρειάζεστε
Πόσος είναι ο ύπνος που χρειάζεστε στις εξετάσεις; Ο γενικός κανόνας για τους εφήβους ηλικίας 13-18 ετών είναι 8-10 ώρες το 24ωρο, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.
Δυστυχώς όμως περισσότεροι από επτά στους δέκα (το 72%) κοιμούνται λιγότερο. Ειδικά όταν έχουν εξετάσεις, περιορίζονται σε περίπου 6 ώρες το 24ωρο.
Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, υιοθετούν και συνήθειες που πλήττουν τον ύπνο τους. Επειδή θέλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, συχνά αυξάνουν την κατανάλωση καφεΐνης πίνοντας καφέδες και ενεργειακά ποτά.
Εκτίθενται επίσης μέχρι τα ξημερώματα στο μπλε φως που εκπέμπουν τα κομπιούτερ, τα έξυπνα κινητά και οι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Το φως αυτό όμως ερμηνεύεται από τον εγκέφαλο ως ηλιοφάνεια. Η συνέπεια είναι να διαταράσσεται το βιολογικό τους ρολόι (οι κιρκάδιοι ρυθμοί).
Τι να κάνετε
Για να ανταποκριθείτε στις Πανελλήνιες εξετάσεις που πλησιάζουν, αρχίστε από τώρα να κοιμάστε καλά το βράδυ. Μελέτες έχουν δείξει πως ένα βράδυ καλού ύπνου δεν είναι αρκετό για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις.
Σε μία από αυτές διαπιστώθηκε πως οι μαθητές που κοιμούνται επαρκώς και καλά την εβδομάδα και τον μήνα πριν τις εξετάσεις, γράφουν καλύτερα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο καλός ύπνος μπορεί να αντιπροσωπεύει το 25% της διαφοράς στις επιδόσεις τους!
Καλό είναι επίσης να βάλετε τον μεσημβρινό ύπνο στη ζωή σας. Δεν χρειάζεται να είναι παρατεταμένος: 20-30 λεπτά είναι υπεραρκετά. Μελέτες έχουν δείξει πως λίγος ύπνος μετά τη μάθηση μιας νέας πληροφορίας, αυξάνει τις πιθανότητες να την μάθουμε. Φροντίστε μόνο να γίνεται νωρίς ο μεσημβρινός ύπνος, για να μην διαταράξει τον βραδινό.
Σημαντικό είναι επίσης να έχετε σταθερό ωράριο ύπνου και να κοιμάστε σε σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο υπνοδωμάτιο. Μέχρι να τελειώσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις αφήστε το κινητό σας μακριά από το κρεβάτι σας. Φροντίστε επίσης να το απενεργοποιήσετε 30-60 λεπτά πριν μπείτε για ύπνο.
Μην παραλείψετε τέλος να αφιερώνετε καθημερινά λίγη ώρα στην άσκηση και να πίνετε με μέτρο καφεΐνη και αλκοόλ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.