Ο παρβοϊός Β19 είναι η αιτία της πέμπτης νόσου, ενός ήπιου εξανθήματος που συνήθως παρατηρείται στα παιδιά, αν και ακόμα και ενήλικες μπορούν να προσβληθούν από τον ιό.
Ο παρβοϊός Β19 επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους. Δεν μπορείτε να τον κολλήσετε ή να τον μεταδώσετε σε σκύλους ή γάτες. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί παρβοϊοί που μπορούν να επηρεάσουν τα κατοικίδια ζώα.
Η πέμπτη νόσος (μολυσματικό ερύθημα) πήρε το όνομά της από το ότι ήταν η πέμπτη κατά σειρά σε μια λίστα παιδικών ασθενειών που είναι γνωστές για την πρόκληση εξανθήματος, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
“Η πέμπτη νόσος είναι μια σχετικά συχνή λοίμωξη στην παιδική ηλικία. Προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται παρβοϊός Β19”, λέει η δρ. Nipunie Rajapakse, παθολόγος παιδιατρικών λοιμώξεων στο Mayo Clinic Children’s Center.
Για τα περισσότερα παιδιά, τα συμπτώματα είναι ήπια.
“Τα πιο κοινά συμπτώματα που θα έχουν συνήθως τα παιδιά με 5η νόσο είναι πυρετός, ίσως κάποια καταρροή και μετά ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που συνήθως κάνει τα μάγουλά τους έντονα κόκκινα και μετά μπορεί να εμφανίσουν ένα πιο λεπτεπίλεπτο είδος εξανθήματος στα άκρα”, λέει.
Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό 19 μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τα παιδιά.
Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις είναι σπάνια συμπτώματα στα παιδιά, αλλά πιο συχνά στους ενήλικες. Ο ιός μπορεί επίσης να σταματήσει προσωρινά το σώμα από το να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε αναιμία. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Η δρ. Rajapakse λέει ότι ο παρβοϊός Β19 εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως η επαφή με σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο. Εάν μια έγκυος υποψιάζεται έκθεση στον παρβοϊό Β19, θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της το συντομότερο δυνατό, λόγω πιθανών σπάνιων εμβρυϊκών επιπλοκών, εάν η ίδια δεν έχει ανοσία.
“Ο παρβοϊός Β19 είναι μια ιογενής λοίμωξη που είναι αρκετά συχνή στην παιδική ηλικία. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν σημάδια ότι πέρασαν αυτήν την μόλυνση όταν ήταν παιδιά”, λέει η δρ. Rajapakse και προσθέτει: “Το εξάνθημα συνήθως δεν προκαλεί πάρα πολλά συμπτώματα, επομένως δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Και καθώς το σώμα του παιδιού καταπολεμά τον ιό, το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί μαζί με τη νόσο”.
Παρβοϊός Β19: Πρόληψη
Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα για την πρόληψη της μόλυνσης, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε ή να μεταδώσετε την μόλυνση σε άλλους:
Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
Τηρείτε καλή υγιεινή των χεριών, καλύπτοντας το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας
Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
Μείνετε σπίτι και αποφύγετε τους άλλους, όταν είστε άρρωστοι