Το αίσθημα φουσκώματος αποτελεί κοινό σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών.
Η απουσία όρεξης, η συχνοουρία και ο πόνος στην πλάτη, είναι επίσης σημάδια που πρέπει να προσέξετε.
Ο καρκίνος των ωοθηκών σκοτώνει 4.000 γυναίκες κάθε χρόνο στη Βρετανία και τον τριπλάσιο αριθμό στις ΗΠΑ.
Η Δρ. Sharon Tate, επικεφαλής ανάπτυξης πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη φιλανθρωπική οργάνωση Target Ovarian Cancer, δήλωσε: «Ελλείψει αποτελεσματικών εργαλείων προσυμπτωματικού ελέγχου, η γνώση των συμπτωμάτων μπορεί να μας προειδοποιήσει εγκαίρως, ώστε η διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών να γίνει στα πρώτα στάδια της πάθησης».
Επί του παρόντος, τα δύο τρίτα των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση και μία στις επτά γυναίκες πεθαίνει εντός δύο μηνών από τη διάγνωση.
«Αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα» προσθέτει.
Δείτε τα περίεργα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει ο καρκίνος των ωοθηκών.
Φουσκωμένη κοιλιά
Αποτελεί συνήθως ένδειξη δυσκοιλιότητας ή παρενέργεια των ανθρακούχων ποτών.
Το επίμονο φούσκωμα ωστόσο, είναι και σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών και δεν πρέπει να αγνοείται, λένε οι ειδικοί.
Μόνο μία στις πέντε γυναίκες γνωρίζει ότι το φούσκωμα είναι σημάδι καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Target Ovarian Cancer.
Κάποιες γυναίκες αναπτύσσουν ορατές μάζες σε μέγεθος μικρής μπάλας, που συχνά εκλαμβάνονται λανθασμένα ως φούσκωμα εγκυμοσύνης.
Το φούσκωμα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης υγρού στην κοιλιά.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research UK: «Όταν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται στο περιτόναιο, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και συσσώρευση υγρού. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να μπλοκάρει μέρος του λεμφικού συστήματος, με αποτέλεσμα το υγρό να μην μπορεί να απομακρυνθεί από την κοιλιά όπως συνήθως».
Απουσία όρεξης – αίσθημα πληρότητας
Το να μην έχετε όρεξη ή να χορταίνετε γρήγορα με μικρή ποσότητα φαγητού, αποτελεί ακόμη ένα σημάδι καρκίνου των ωοθηκών.
Ο πρώιμος κορεσμός μπορεί να προκληθεί -όπως και το φούσκωμα- από όγκο ή συσσώρευση παθολογικής ποσότητας υγρού μέσα στην κοιλιά.
Το υγρό πιέζει τα άλλα όργανα, όπως το στομάχι, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεστε πείνα. Μπορεί επίσης να νιώθετε δυσφορία και ναυτία.
Πόνος στην πλάτη
Ο πόνος στην πλάτη αποτελεί κοινό σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών, αλλά ερμηνεύεται συχνά ως σύμπτωμα άλλου προβλήματος υγείας. Ο όγκος μπορεί να προκαλέσει επίμονο πόνο στην κοιλιά, τους γοφούς και τη λεκάνη.
Αν και ακούγεται άσχετο με τον καρκίνο των ωοθηκών, εάν ο όγκος εξαπλωθεί στην κοιλιά ή τη λεκάνη, ερεθίζει τον ιστό στο κάτω μέρος της πλάτης, λένε οι ειδικοί.
Ο επίμονος πόνος που δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες, χρήζει διερεύνησης από γιατρό.
Συχνοουρία
Η ανάγκη να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης του ουροποιητικού αλλά και σύμπτωμα καρκίνου των ωοθηκών. Το γνωρίζει όμως μόλις μία στις 100 γυναίκες.
Η επείγουσα ανάγκη για ούρηση θα μπορούσε να προκληθεί από όγκο ή παθολογική συσσώρευση υγρών. Όταν αναπτύσσεται ένας όγκος στην περιοχή της πυέλου και συγκεκριμένα στις ωοθήκες, ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας ανάγκη ούρησης.
Η εσωτερική πίεση μπορεί επίσης να μπλοκάρει τους ουρητήρες, τους σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας οίδημα στα νεφρά.
Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία
Η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, ή ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αποτελεί σημάδι καρκίνου των ωοθηκών.
Στις περισσότερες γυναίκες, η μη φυσιολογική αιμορραγία αποτελεί ένδειξη ορμονικής ανισορροπίας, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να το ελέγξετε.
Η βαριά και ακανόνιστη αιμορραγία ειδικά μεταξύ των περιόδων είναι προειδοποιητικά σημάδια όγκου.
Η Δρ. Tate λέει: «Οποιαδήποτε ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει πάντα να διερευνάται από γιατρό. Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το σύμπτωμα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας όγκος στην ωοθήκη μπορεί να διαταράξει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και τις ορμόνες. Πολλοί όγκοι παράγουν οιστρογόνα, προκαλώντας κολπική αιμορραγία ακόμα και αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία».