ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Πέντε τρόποι με τους οποίους ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου

Καθώς ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, οι ζωές μας έχουν αρχίσει επίσης να περιστρέφονται γύρω από τις οθόνες μας

Πέντε τρόποι με τους οποίους ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μπροστά σε τηλέφωνα, υπολογιστές και τηλεοράσεις. Καθώς ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, οι ζωές μας έχουν αρχίσει επίσης να περιστρέφονται γύρω από τις οθόνες μας.

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι συσκευές με οθόνη έχουν κάνει τη ζωή μας σημαντικά πιο εύκολη, υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη στο σώμα και το μυαλό μας.

Παρακάτω θα δεις πέντε τρόπους με τους οποίους ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου.

Θα μπορούσες να αναπτύξεις προβλήματα πέψης

Ένα από τα πιο κοινά αποτελέσματα του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη είναι τα προβλήματα πέψης. Σύμφωνα με μελέτες, η γαστρεντερική οδός και ο εγκέφαλός μας επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του «άξονα εγκεφάλου-εντέρου». Αυτός ο άξονας διευκολύνεται από τα κύτταρα του σώματός μας, γι’ αυτό κάθε φορά που βιώνουμε λιγότερη φυσική δραστηριότητα και παραμένουμε καθιστοί στα τηλέφωνά μας, επηρεάζεται αυτή η σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου. Τα αποτελέσματα είναι κράμπες, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος.

Μπορεί να χαλάσουν τα δόντια σου

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στο τηλέφωνό σου, τόσο περισσότερο χαλάνε τα δόντια σου. To να μένεις σε μια οθόνη κολλημένη τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα να ζητάς σνακς και να καταναλώνεις αλόγιστα ανθυγιεινή τροφή, όπως αναψυκτικά, σνακς με ζάχαρη και πατατάκια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη στοματική σου υγεία. Εξάλλου, αν τα χέρια σου δεν είναι απασχολημένα, αρχίζεις υποσυνείδητα να τσιμπολογάς και να καταστρέφεις τα δόντια σου.

Η συναισθηματική σου κρίση μπορεί να αποδυναμωθεί

Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη σε κάνει λιγότερο κοινωνική, καθώς δεν αλληλεπιδράς άμεσα με τους ανθρώπους, αλλά και αυτή η απομόνωση από τους άλλους, μπορεί επίσης να βλάψει τη συναισθηματική σου κρίση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά που στερούνται τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις και μπορούν να αναπτύξουν αντικοινωνικές τάσεις. Μια μεγάλη ανησυχία είναι το πώς αυτό μπορεί να τα εκθέσει σε βίαια μέσα ενημέρωσης.

Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία

Όταν αφιερώνεις τόσο πολύ χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση ή κάνοντας scrolling στo τηλέφωνό σου, διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Όχι μόνο είναι πιο εύκολο να τρως ανθυγιεινά τρόφιμα ενώ παρακολουθείς τηλεόραση, αλλά πολλές διαφημίσεις για ανθυγιεινά τρόφιμα στο διαδίκτυο στοχεύουν στα ευάλωτα παιδιά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια άμεση σχέση μεταξύ του περισσότερου χρόνου στην οθόνη και της αυξημένης παχυσαρκίας. Τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας, καθώς η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τα περισσότερα σνακς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους.

Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην πλάτη και στον αυχένα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη, καθώς μένεις καμπουριασμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο στον αυχένα και την πλάτη με το να σκύβεις συνεχώς στη συσκευή σου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή όταν κοιτάζεις προς τα κάτω, ασκείται αφύσικη πίεση στον λαιμό σου και η σπονδυλική σου στήλη βρίσκεται σε αφύσικη θέση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.