ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Πίνετε ζεστό τον καφέ και το τσάι σας; – Δείτε για ποιον καρκίνο αυξάνει τον κίνδυνο

«Είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσουν λίγο πριν τα πιείτε»

Πίνετε ζεστό τον καφέ και το τσάι σας; – Δείτε για ποιον καρκίνο αυξάνει τον κίνδυνο

Αν ανήκετε κι εσείς σε εκείνους που ξεκινούν την ημέρα τους κάθε πρωί πίνοντας ένανς καυτό καφέ ή τσάι, τότε θα πρέπει να μάθετε ότι ίσως άθελά σας αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται «χλιαρό» και κάτω.

Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.

Αφήνοντας τον καφέ ή το τσάι σας να κρυώσει πριν το πιείτε μπορεί να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο

Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.

«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.

Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του;

Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.

Αν μπορείτε να πιείτε ένα όχι πολύ ζεστό φλιτζάνι καφέ και ειδικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα οφέλη μάλλον υπερτερούν των όποιων κινδύνων

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.