ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Πνευμονία: Γιατί μπορεί να είναι θανατηφόρα για μερικούς ανθρώπους

Ποιος κινδυνεύει για σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή περίπτωση πνευμονίας και γιατί;

Πνευμονία: Γιατί μπορεί να είναι θανατηφόρα για μερικούς ανθρώπους

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων που μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

Όταν έχετε πνευμονία, στους μικροσκοπικούς σάκους αέρα στα πνευμόνια σας δημιουργούνται φλεγμονές, που μπορεί να γεμίσουν με υγρό ή ακόμα και πύο.

Η πνευμονία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Κάποιες φορές είναι απειλητική για τη ζωή, καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πάνω από 50.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πέθαναν από πνευμονία το 2015. Επιπλέον, η πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ποιος κινδυνεύει για σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή περίπτωση πνευμονίας και γιατί; Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε; Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη μόλυνση; Αυτά εξήγει σε αναλυτικό άρθρο του το Healthline.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Η πνευμονία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Γενικά, όσοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα ή μια κατάσταση ή παράγοντα τρόπου ζωής που επηρεάζει τους πνεύμονές τους.

Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή περίπτωση πνευμονίας είναι:

παιδιά μικρότερα των 2 ετών
ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω
άτομα που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα εάν έχουν αναπνευστήρα
άτομα με χρόνια νόσο ή πάθηση, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διαβήτη
άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω χρόνιας πάθησης, χημειοθεραπείας ή μεταμόσχευσης οργάνων
οι καπνιστές

Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πνευμονίας μπορεί να είναι ήπια και να ξεγελάσουν ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνια ή οξεία πάθηση και δεν δίνουν σημασία.

Εξαιτίας αυτού, αυτά τα άτομα μπορεί να μην λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται έως ότου η μόλυνση γίνεται σοβαρή. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την ανάπτυξη τυχόν συμπτωμάτων και να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Επιπλέον, η πνευμονία μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις, ιδιαίτερα αυτές της καρδιάς και των πνευμόνων. Οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά αναρρώνουν από πνευμονία. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών είναι 5 έως 10 τοις εκατό των νοσηλευόμενων ασθενών. Μπορεί να είναι έως και 30 τοις εκατό σε όσους εισάγονται στην εντατική.

Τύποι πνευμονίας που ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο
Η αιτία της πνευμονίας σας μπορεί συχνά να καθορίσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Ιογενής

Η ιογενής πνευμονία είναι συνήθως μια πιο ήπια ασθένεια και τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ιογενείς πνευμονίες μπορεί μερικές φορές να περιπλέκονται περαιτέρω, όταν μια βακτηριακή λοίμωξη αναπτύσσεται ταυτόχρονα ή μετά την ιογενή πνευμονία.

Βακτηριακή

Αυτές οι πνευμονίες είναι συχνά πιο σοβαρές. Τα συμπτώματα μπορεί είτε να αναπτυχθούν σταδιακά είτε να εμφανιστούν ξαφνικά και μπορεί να επηρεάσουν έναν ή πολλούς λοβούς του πνεύμονα. Όταν επηρεάζονται πολλοί λοβοί των πνευμόνων, το άτομο συνήθως χρειάζεται νοσηλεία. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βακτηριακής πνευμονίας. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν επιπλοκές όπως η βακτηριαιμία.

Μπορεί να έχετε ακούσει για την «πνευμονία περπατήματος». Σε αντίθεση με άλλους τύπους, αυτή η μορφή βακτηριακής πνευμονίας είναι συνήθως πολύ ήπια και μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι την έχετε.

Μυκητιασική

Η μυκητιασική πνευμονία είναι συνήθως πιο συχνή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η πνευμονία μπορεί επίσης να ταξινομηθεί ανάλογα με το πού έχει αποκτηθεί — εντός της κοινότητας ή εντός νοσοκομείου ή υγειονομικής περίθαλψης. Η πνευμονία που αποκτάται από νοσοκομείο ή υγειονομική περίθαλψη είναι συχνά πιο επικίνδυνη, επειδή είστε ήδη άρρωστοι ή έχετε αδιαθεσία.

Επιπλέον, η βακτηριακή πνευμονία που αποκτάται σε νοσοκομείο ή υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι πιο σοβαρή λόγω του υψηλού επιπολασμού της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Αναγνώριση συμπτωμάτων

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό, για να σας ελέγξει για πιθανή πνευμονία:

μη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, όπως πυρετός και ρίγη ή χαμηλότερη από την κανονική θερμοκρασία σώματος σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
βήχας, πιθανώς με βλέννα ή φλέγματα
πόνος στο στήθος όταν βήχετε ή αναπνέετε
κούραση ή κόπωση
σύγχυση, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
ναυτία, έμετος ή διάρροια
Πρόληψη απειλητικών για τη ζωή πνευμονιών
Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης από πνευμονία κάνοντας τα εξής:

Παρακολούθηση της υγείας σας

Να είστε ενήμεροι για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα

Επίσης, να θυμάστε ότι η πνευμονία μπορεί επίσης να ακολουθήσει άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, επομένως να γνωρίζετε τυχόν νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα, εάν είστε ήδη ή έχετε πρόσφατα αρρωστήσει.

Εμβολιασμός

Πολλά εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Αυτά περιλαμβάνουν:

πνευμονιόκοκκος
γρίπη
Haemophilus influenzae (Hib)
κοκκίτης
ιλαρά
ανεμοβλογιά

Καλή υγιεινή

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδιαίτερα:
μετά τη χρήση του μπάνιου
πριν το φαγητό
πριν αγγίξετε τα χέρια, το πρόσωπο και το στόμα σας
Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών εάν δεν υπάρχει σαπούνι.

Ζώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αποφύγετε το κάπνισμα και φροντίστε να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχυμένο μέσω τακτικής άσκησης και υγιεινής διατροφής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.