Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρθηκε στη νέα μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή αναδεικνύει τις διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ.
«Η νέα μελέτη Λύτρα αναδεικνύει τις διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση και κυρίως τις περιφερειακές ανισότητες στη νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται, ότι στη μελέτη αναφέρονται σοκαριστικά στοιχεία για τους θανάτους ασθενών που δεν κατάφεραν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών που είχαν κορονοϊό και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν σχεδόν όλοι, καθώς το ποσοστό έφτασε στο 97,7%.
«Αναδεικνύει επίσης την διαχρονική έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ υπήρχαν και πριν τέσσερα, πέντε χρόνια ειδικά το χειμώνα την περίοδο της γρίπης, υπήρχαν και την περίοδο του κορονοϊού, που εκτείνεται η εν λόγω μελέτη» πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος και συνέχισε:
«Με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια (35.000) και τα διεθνή στάνταρ θα έπρεπε να έχουμε 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε 550 κλίνες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία και σήμερα λειτουργούν 950, εκ των οποίων οι 246 αυτή τη στιγμή διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού με καλυμμένες τις 92 και κενές 154 κλίνες. Επίσης νοικιάζονται από τον ιδιωτικό τομέα 180 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά.
Το χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορονοϊού θα έχουμε πάλι διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Γι’ αυτό θα πρέπει να αφήσουμε στη άκρη τις αντιπαραθέσεις, να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη η μελέτη Λύτρα και να φροντίσουν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία. Και τα περιφερειακά!», επεσήμανε.
Όσο για τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε πως «δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο που υπάρχει αντιπαράθεση για τη χρησιμότητα των εμβολιασμών.
Εν πολλοίς, η σημερινή επιδημιολογική κατάσταση που μπορούμε να κυκλοφορούμε πιο ελεύθεροι, οφείλεται στο μαζικό εμβολιασμό. Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση, δεν προστατεύει από τη νόσηση και τη μετάδοση.
Εμείς θρηνήσαμε 30 νεκρούς υγειονομικούς από κορονοϊό πριν τους εμβολιασμούς και 50 συνάδελφοι πέρασαν το κατώφλι των ΜΕΘ ως διασωληνωμένοι ασθενείς. Μετά τους εμβολιασμούς κανένας δεν πέθανε, παρά μόνο τρεις ανεμβολίαστοι, ενώ κανένας δεν εισήχθη σε ΜΕΘ ως ασθενής.
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δημιουργείται ανασφάλεια στους γονείς που αποφάσισαν να εμβολιάσουν τα μικρά παιδιά τους. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δημιουργούνται αμφιβολίες στους νέους που αποφάσισαν να εμβολιασθούν.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία να άρει τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό όφελος.
Τα αραδιασμένα εικονίσματα στα παράθυρα του υπουργείου Υγείας από υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή δεν βοηθάνε… Δυσφημούν το δίκαιο πέρα για πέρα αίτημα της άρσης των αναστολών εργασίας που αναμένει, με σεβασμό στα εμβόλια, η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή».
«Για να το ξεκαθαρίσουμε, άλλο η θρησκεία, άλλο η επιστήμη», κατέληξε ο Μιχάλης Γιαννάκος.