Εκτός από την διαμάχη μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και γιατρών, έχουμε και την κατάρρευση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων.
Οι ελλείψεις ιδίως στα νοσηλευτικά ιδρύματα στα νησιά είναι τεράστιες εν μέσω της τουριστικής σεζόν, την στιγμή μάλιστα, που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς, χτυπώντας καμπανάκια στους ειδικούς, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος.
Μιλώντας, νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, σχολίασε πως πρόσφατα επισκέφτηκε το νοσοκομείο του Κιλκίς και είναι το χειρότερο, κτηριακά, της χώρας.
«Τι κάνει ο διοίκηση; Απορώ γιατί μένει ο διοικητής και καλώ τον υπουργό να τον παύσει διότι δεν τα έχει καταφέρει. Υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά και τα κτίρια είναι εντελώς χάλια. Υπάρχει μία αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού», ανέφερε και συνέχισε:
«Σήμερα έχουμε 570 που νοσηλεύονται με κορωνοιό, αναμεσά τους και 9 παιδιά. Υπάρχει 20% αύξηση στους νοσηλευόμενους ασθενείς σε σχέση με πριν από 20 ημέρες.
Ευτυχώς τις ΜΕΘ νοσηλεύονται μόνο 9 ασθενείς. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως επειδή χαλάρωσαν τα μέτρα εντός του νοσοκομείο υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά.
Για παράδειγμα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, έκανε βόλτα σε όλη την κλινική μία γνωστή ηθοποιό σε όλες τις κλινικές, και ήταν θετική στον κορωνοϊό και μετά αφού έγινε διασπορά, διαφήμιζε τα μέτρα που πήρε. Πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα στα νοσοκομεία».
«Το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να λάβει τα μέτρα προφύλαξης»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς, Πασχάλης Μασούρας έκανε λόγο για την δομή της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και για τα κρούσματα του κορωνοϊού.
«Από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου μας, σε τρεις θαλάμους. Υπήρχε αυτόνομο τμήμα που νοσηλεύονταν ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό μέχρι τον Απρίλιο.
Έγινε και μία εσωτερική διασπορά γιατί είχε νοσήσει μία νοσηλεύτρια. Από τους ασθενείς, τρεις δεν τα κατάφεραν», είπε και προσέθεσε:
«Το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να λάβει τα μέτρα προφύλαξης αλλά σε ένα νοσοκομείο όπου τα κτίρια είναι από το 1952, η διαχείριση είναι δύσκολη. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Κιλκίς αλλά και σε άλλες περιοχές.
Στην Παθολογική Κλινική ο κανονισμός προβλέπει 7 μόνιμους παθολόγους και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν παθολόγο, ο οποίος απουσιάζει για προσωπικούς λόγους και τα κενά καλύπτονται από γιατρούς που μετακινούνται».