ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Ποια είναι η σχέση της επιληψίας και των διατροφικών διαταραχών

Η ανορεξία είναι πιο συχνή από τη βουλιμία ή την αδηφαγία μεταξύ των εφήβων με επιληψία και διατροφική διαταραχή

Ποια είναι η σχέση της επιληψίας και των διατροφικών διαταραχών

Οι έφηβοι με επιληψία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές από εκείνους που δεν πάσχουν από την εγκεφαλική νόσο, δείχνει νέα μελέτη.

Περίπου το 8,4% των παιδιών ηλικίας 10 έως 19 ετών που νοσηλεύονταν σε κλινική επιληψίας της Βοστώνης, είχαν διατροφικές διαταραχές, ποσοστό τριπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο των εφήβων με διατροφική διαταραχή (2,7%), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Οι έφηβοι με επιληψία μπορεί να αισθάνονται απώλεια ελέγχου επειδή δεν ξέρουν πότε θα πάθουν κρίση» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Itay Tokatly Latzer, ειδικός σε θέματα επιληψίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

«Ο έλεγχος του τι τρώνε ή δεν τρώνε μπορεί πιθανώς να τους κάνει να αισθάνονται ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η επιληψία μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, σε άτομα που έχουν βιολογική ή ψυχολογική προδιάθεση να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές» πρόσθεσε.

Ο Tokatly Latzer και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία για 1.740 εφήβους που υποβλήθηκαν τουλάχιστον μία φορά σε θεραπεία στο Κέντρο Επιληψίας Παίδων της Βοστώνης για καταστάσεις που αφορούσαν επιληπτικές κρίσεις μεταξύ 2013 και 2022. Κανένας από τους εφήβους δεν είχε διανοητική αναπηρία ή αυτισμό.

Από αυτά τα παιδιά, 146 διαγνώστηκαν με διατροφική διαταραχή.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου, ο αριθμός των εφήβων που αντιμετωπίστηκαν στο κέντρο και είχαν διατροφικές διαταραχές αυξήθηκε από 12 το 2013 σε 22 το 2022.

Η ανορεξία ήταν πιο συχνή από τη βουλιμία ή την αδηφαγία μεταξύ των εφήβων με επιληψία και διατροφική διαταραχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι με επιληψία είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διατροφική διαταραχή εάν είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ ή έπασχαν από έναν συγκεκριμένο τύπο επιληπτικών κρίσεων που ονομάζονται ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη, άγχος, αυτοκτονικές σκέψεις ή ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι έφηβοι με διατροφικές διαταραχές άρχισαν να υποφέρουν από επιληπτικές κρίσεις σε μικρότερη ηλικία από ό,τι εκείνοι χωρίς διατροφική διαταραχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Οι επαγγελματίες υγείας στις κλινικές επιληψίας πρέπει να γνωρίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι που παρακολουθούν, δήλωσε ο Tokatly Latzer. Όσοι έχουν διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να παραπέμπονται για θεραπεία.

«Αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή αναδεικνύει μια ψυχιατρική κατάσταση που μπορεί να σχετίζεται με τους εφήβους με επιληψία και μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης των διατροφικών αναγκών και σοβαρή αδυναμία εκτέλεσης πολλών καθημερινών λειτουργιών», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Επιληψίας στο Ορλάντο της Φλόριντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.