Στα πλαίσια μιας πιο υγιεινής διατροφής, δεν πρέπει να απαρνηθείτε εντελώς τα γλυκά. Υπάρχουν λύσεις ώστε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά επεξεργασμένα σάκχαρα και τα τεχνητά γλυκαντικά με φυσικά γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης.
Σε αντίθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και μερικές φορές φυτικές ίνες και ένζυμα. Τούτου λεχθέντος, η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου ζάχαρης με μέτρο εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Θα δούμε παρακάτω μερικά από τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα ζάχαρης. Το καθένα έχει τα δικά πλεονεκτήματα, όμως έχουν όλα κάτι κοινό: προέρχονται από τη φύση.
Το ακατέργαστο μέλι είναι μια πραγματική υπερτροφή και ένα από τα καλύτερα φυσικά γλυκαντικά. Περιέχει ένζυμα, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.
Έχει μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες και καμία από τις δυσάρεστες παρενέργειες των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.
Οι χουρμάδες (σε μορφή πάστας) παρέχουν κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6. Χωνεύονται εύκολα και βοηθούν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Έρευνες δείχνουν ότι οι χουρμάδες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ζάχαρη καρύδας ως φυσικό γλυκαντικό της επιλογής τους, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου και της πλούσιας περιεκτικότητας σε ανόργανα άλατα. Περιέχει πολυφαινόλες, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, αντιοξειδωτικά, φώσφορο και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη καρύδας είναι επίσης οικονομική, θα βρείτε για παράδειγμα στο MyMarket βιολογική ζάχαρη καρύδας Evergreen με 2,18€ για τη συσκευασία των 250 γραμμαρίων.
Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης, επειδή είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου και περιέχει ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αυτό το φυσικό γλυκαντικό βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης.
Η αγαύη περιέχει λιγότερη γλυκόζη και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από τη λευκή ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά την αγαύη πιο αργά και ως εκ τούτου δεν προκαλεί μια τέτοια ταχεία αύξηση της ινσουλίνης. Ωστόσο, η αγαύη περιέχει σημαντικά περισσότερη φρουκτόζη από τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη).
Εδώ είναι η περιεκτικότητα σε θερμίδες μερικών από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά:
Κάτι σημαντικό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως το ακατέργαστο μέλι, πρέπει να προσέξετε τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης. Εάν λαμβάνετε θεραπεία για οποιοδήποτε συνεχιζόμενο πρόβλημα υγείας, ειδικά για διαβήτη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ενσωματώσετε οποιεσδήποτε νέες γλυκαντικές ουσίες και υποκατάστατα ζάχαρης στη διατροφή σας.
Πηγές:
Δράσεις του σιροπιού αγαύης σε σύγκριση με τη σακχαρόζη
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.