Υπάρχουν αρκετά τυριά με διαφορετικές γεύσεις και υφές. Η διατροφική αξία και η γεύση του καθενός εξαρτάται από το γάλα που χρησιμοποιείται και τον τρόπο επεξεργασίας.
Πολλά από αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ έρευνες δείχνουν ότι βοηθά και στην απώλεια βάρους.
Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;
Σύνολο ψήφων: 23.079
Ποια είναι τα πιο υγιεινά τυριά;
Μοτσαρέλα
Η μοτσαρέλα είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί ιταλικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Παρασκευάζεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα και έχει λίγες θερμίδες και ποσότητα νατρίου σε σχέση με άλλα τυριά.
Η μοτσαρέλα περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικό, συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillus casei και Lactobabillus fermentum.
Διατροφική αξία στα 28 γραμμάρια:
Θερμίδες: 86 kcal
Πρωτεΐνη: 6 γρ.
Λίπη: 6 γρ.
Υδατάνθρακες: 1 γρ.
Νάτριο: 6% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο: 11% της ημερήσιας αξίας
Blue cheese
Έχει έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση. Είναι το γνωστό τυρί με τις μπλε ή γκρι κηλίδες και δεν αρέσει σε όλους. Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο.
Διατροφική αξία στα 28 γραμμάρια:
Θερμίδες: 100 kcal
Πρωτεΐνη: 6 γρ.
Λίπη: 8 γρ.
Υδατάνθρακες: 1 γρ
Νάτριο: 14% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο: 12% της ημερήσιας αξίας
Φέτα
Είναι αλμυρό, λευκό τυρί και παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Επειδή συνήθως διατηρείται σε άλμη, μπορεί να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, ωστόσο έχει λιγότερες θερμίδες από τα άλλα τυριά.
Διατροφική αξία στα 28 γραμμάρια:
Θερμίδες: 75 kcal
Πρωτεΐνη: 4 γρ.
Λίπη: 6 γρ.
Υδατάνθρακες: 1 γρ.
Νάτριο: 14% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο: 11% της ημερήσιας αξίας
Η φέτα, όπως και όλα τα τυριά με πλήρη λιπαρά, περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συνδέεται με πολλά οφέλη όπως το μειωμένο σωματικό λίπος.
Τυρί cottage
Το τυρί cottage είναι πολύ πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη από άλλα τυριά.
Η διατροφική αξία ½ φλιτζανιού:
Θερμίδες: 90 kcal
Πρωτεΐνη: 12 γρ.
Λίπη: 3 γρ.
Υδατάνθρακες: 5 γρ.
Νάτριο: 15% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο: 9% της ημερήσιας αξίας
Έρευνες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αυξάνουν το αισθήματα πληρότητας και βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Ricotta
Το ricotta είναι ένα ιταλικό τυρί που παρασκευάζεται από τα υδαρή μέρη αγελαδινού, κατσικίσιου ή πρόβειου γάλακτος. Έχει κρεμώδη υφή και συχνά παρουσιάζεται ως μία πιο ελαφριά εκδοχή του τυριού cottage.
Διατροφική αξία ½ φλιτζανιού:
Θερμίδες: 186 kcal
Πρωτεΐνη: 9 γρ.
Λίπη: 13 γρ.
Υδατάνθρακες: 9 γρ.
Νάτριο: 6% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο: 20% της ημερήσιας αξίας
Παρμεζάνα
Η παρμεζάνα είναι ένα σκληρό, παλαιωμένο τυρί με αλμυρή γεύση. Είναι φτιαγμένο από μη παστεριωμένο γάλα που παλαίωσης τουλάχιστον 12 μηνών.
Η διατροφική αξία στις 28 γραμμάρια:
Θερμίδες: 111 kcal
Πρωτεΐνη: 10 γρ.
Λίπη: 7 γρ.
Υδατάνθρακες: 1 γρ.
Νάτριο: 15% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο: 26% της ημερήσιας αξίας
Τσένταρ
Το τσένταρ είναι ένα δημοφιλές τυρί της Αγγλίας. Η γεύση του μπορεί να είναι ήπια ή και έντονη ανάλογα με την ποικιλία.
Διατροφική αξία στις 28 γραμμάρια:
Θερμίδες: 115 kcal
Πρωτεΐνη: 7 γρ.
Λίπη: 9 γρ.
Υδατάνθρακες: 1 γρ.
Νάτριο: 8% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο: 15% της ημερήσιας αξίας
Εκτός από ασβέστιο και πρωτεΐνη, το τσένταρ περιέχει επίσης βιταμίνη Κ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.