ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Ποια είναι τα τρόφιμα που οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν στα σούπερ μάρκετ: Κίνδυνος για δηλητηρίαση

Στην κορυφή της λίστας είναι τα προπλυμένα και συσκευασμένα λαχανικά

Ποια είναι τα τρόφιμα που οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν στα σούπερ μάρκετ: Κίνδυνος για δηλητηρίαση

Κάποια προϊόντα που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές είναι καλό να τα αποφεύγουν, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών, σύμφωνα με ειδικούς.

Όπως εξηγεί η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο George Washington, Barbara Kowalcyk, στην κορυφή της λίστας είναι τα προπλυμένα και συσκευασμένα λαχανικά, τα οποία μπορεί να αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι προτιμότερο οι καταναλωτές να επιλέγουν ολόκληρα κεφάλια μαρουλιού, τα οποία μπορούν να πλένουν. «Όταν βλέπω κάποιο σκισμένο ή κατεστραμμένο φύλλο, το πετάω αμέσως, καθώς μπορεί να εισχωρήσουν εκεί βακτήρια», τονίζει, σημειώνοντας ότι αποφεύγει επίσης τα βλαστάρια και το πεπόνι. «Επιπλέον, αφαιρώ και πετάω τα εξωτερικά φύλλα», προσθέτει.

Ο Darin Detwiler, καθηγητής Πολιτικής Ρύθμισης Τροφίμων στο Northeastern University, δηλώνει ότι ο δικτυωτός φλοιός του πεπονιού παγιδεύει εύκολα βακτήρια. «Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φρούτα από άποψη ασφάλειας», είπε στο NBC News, προσθέτοντας ότι το pH του πεπονιού είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μικροβίων και ότι ο εξωτερικός φλοιός του δεν μπορεί να καθαριστεί επαρκώς.

Ο Don Schaffner, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers, προειδοποιεί ότι πολλά φρούτα, ιδιαίτερα αν παραμένουν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν επίσης κίνδυνο. «Σε πολλά εργαστήρια βλέπουμε φρούτα κομμένα σε μπουφέδες πρωινού που μένουν εκεί όλη την ημέρα», ανέφερε στο NBC News. «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι, παρόλο που η εμφάνισή τους δεν αλλάζει, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν όταν τα φρούτα παραμένουν αμετακίνητα για ώρες».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από βακτήρια όπως η λιστέρια ή το E. coli, τα οποία προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα, περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, πυρετό, κοιλιακό πόνο και διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία ή ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.