Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health, φαίνεται πως το Jarlsberg που έχει «καταγωγή» από τη μακρινή Νορβηγία και είναι πλούσιο σε καρύδια, καθυστερεί την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο από τη βιταμίνη Κ2.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διατείνονται πως ένα μικρό μέρος του τυριού, περίπου 57 γραμμαρίων, θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο της αραίωσης των οστών, χωρίς να ενισχύσει τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης.
Αν και το δείγμα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν μόλις 66 άτομα, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά μέσω της σύγκρισης διατροφικών μεθόδων.
Συγκεκριμένα, μερικοί συμμετέχοντες δοκίμασαν το τυρί Jarlsberg, ενώ άλλοι δοκίμασαν το τυρί Camembert για έξι περίπου εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι συμμετέχοντες, υπεβλήθησαν σε σχετικές εξετάσεις.
Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν Jarlsberg παρουσίασαν σημαντική ώθηση στα επίπεδα Κ2, ενώ τα λίπη στο αίμα αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες.
Η καθηγήτρια Sumantra Ray που ήταν η επιστημονικά υπεύθυνη της συγκεκριμένης έρευνας, ανέφερε ότι:
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ενώ το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία των οστών, υπάρχουν και άλλοι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η βιταμίνη Κ2, η οποία ίσως δεν είναι τόσο γνωστή».