Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που γενικά ένιωθαν ευτυχισμένοι, αισιόδοξοι και αγαπητοί είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία στα 20 και τα 30 τους, έναντι των παιδιών που δεν είχαν αυτό το επίπεδο ψυχικής ευεξίας.
Συνολικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, καθώς και φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
Δεν είναι η πρώτη έρευνα που φέρνει στο φως τέτοια στοιχεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παιδική παχυσαρκία, για παράδειγμα, συνδέεται με αυξημένους κινδύνους διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων, στην ενήλικη ζωή.
Η σύνδεση πηγαίνει πέρα από τους φυσικούς παράγοντες: Οι ενήλικες που πέρασαν δυσκολίες ως παιδιά, όπως κακοποίηση και παραμέληση, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και άλλων παθήσεων.
Η νέα μελέτη έθεσε ένα διαφορετικό ερώτημα: Υπάρχουν ψυχολογικά «πλεονεκτήματα» που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία της σωματικής υγείας των παιδιών μακροπρόθεσμα;
Θεωρείτε ότι η κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’ θα έπρεπε να γίνει «δημοσία δαπάνη»…
Σύνολο ψήφων: 25.623
Οι ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, εξέτασαν δεδομένα από μια εθνική μελέτη υγείας για 3.500 μαθητές γυμνασίου στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, τους οποίους παρακολούθησε για πάνω από δύο δεκαετίες.
Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν πέντε ψυχολογικές παραμέτρους: ευτυχία, αισιοδοξία για το μέλλον, υψηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα κοινωνικής αποδοχής καθώς και αν νιώθουν αγαπητοί και επιθυμητοί.
Τα κακά νέα είναι ότι πάνω από τα μισά παιδιά -το 55%- ένιωθαν μόνο ένα ή κανένα από αυτά τα θετικά συναισθήματα.
Όσα είχαν όμως τέσσερα ή πέντε από αυτά, είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή καρδιαγγειακή υγεία μέχρι τα 30 τους, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Κάτι ανάλογο ίσχυε και για μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως το οικογενειακό εισόδημα, η εκπαίδευση των γονέων και το σωματικό βάρος των παιδιών, που ελήφθησαν υπόψη.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο τρόπος που αισθάνονται τα παιδιά για τον εαυτό τους και τη ζωή τους, μπορεί να επηρεάσει τις συμπεριφορές σχετικά με την υγεία τους.
Η νέα μελέτη, αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς, μια υπενθύμιση ότι «πρέπει να διευρύνουμε την αντίληψή μας για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου» και ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει νωρίς στη ζωή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.