Για τους κινδύνους δηλητηρίασης που κρύβονται μέσα στην κουζίνα μας προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».
Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία 1 στις 5 ασθενείς με τροφική δηλητηρίαση ή άλλη πάθηση που σχετίζεται με τρόφιμα έχει μολυνθεί από τροφή που βρισκόταν στο ίδιο του το σπίτι.
Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος στα ντουλάπια με τα μπαχαρικά μας, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «National Library of Medicine» και διαπίστωσε πως 1 στα 2 ντουλάπια μπαχαρικών που εξέτασαν ήταν μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς.
Όπως, μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Guardian: «τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σας είναι μάλλον το πιο βρομερό σημείο της κουζίνας σας».
Πώς θα προστατευτούμε από τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Σε αντίθεση με τον πάγκο της κουζίνας, τα μαγειρικά σκεύη, τα μαχαιροπίρουνα και τις επιφάνειες κοπής, οι περισσότεροι από εμάς δεν καθαρίζουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τα ντουλάπια και τα δοχεία των μπαχαρικών μας μετά από κάθε χρήση.
Οι παθογόνοι αυτοί οργανισμοί πιθανόν προέρχονται από τα διάφορα ωμά τρόφιμα τα οποία χειριζόμαστε με τα χέρια μας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κυρίως πουλερικά αλλά και διάφορα άλλα, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό, χώμα ή λίπασμα.
Υπογραμμίζουμε ότι το μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι πως δεν πλένουν καλά τα χέρια τους όταν πιάνουν κάποιο από τα μπαχαρικά τους για να μαρινάρουν το ωμό κρέας που μαγειρεύουν.
Στην Ευρώπη, οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που προκαλούνται από τρόφιμα είναι η μόλυνση από σαλμονέλα και η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο. Και οι δύο παθογόνοι προκαλούν διάρροια, εμετό, ναυτία, αδυναμία και άλλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και γαστρεντερίτιδας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίοι, εάν δε γίνει η απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση.
Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γηραιά Ήπειρο 23 εκατ. άνθρωποι μολύνονται δια μέσου των τροφίμων κάθε χρόνο, ενώ πάνω από 4.600 από αυτές τις ασθένειες καταλήγουν σε θάνατο.
Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τη μόλυνση από παθογόνα μικρόβια και ιούς μέσω των τροφίμων, θα πρέπει να ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής.
Δείτε παρακάτω τις γενικές οδηγίες του Συνδέσμου Επαγγελματιών για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών (APIC):
Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα κόψετε ή τα ξεφλουδίσετε.
ΜΗΝ πλένετε το κρέας ή τα πουλερικά σας.
Όταν μαγειρεύετε φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά, με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το ντουλάπι ή τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σας όταν μαγειρεύετε.
Πλύνετε καλά τις οποιαδήποτε επιφάνεια αγγίξει ωμό κρέας, μετά από κάθε χρήση.
Επιλέξτε διαφορετικά δοχεία, μαχαιροπίρουνα και επιφάνειες κοπής για το κρέας, τα θαλασσινά, τα αβγά και τα λαχανικά σας για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.