ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ποιος είναι ο «παιδικός» ιός που απειλεί και τους ενήλικες

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Ποιος είναι ο «παιδικός» ιός που απειλεί και τους ενήλικες

Η πρόσφατη προειδοποίηση του CDC για τον κίνδυνο τριπλής επιδημίας με γρίπη, κορωνοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV προκάλεσε μια λογική απορία σε πολλούς από εμάς.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με έναν ιό που ταυτίζεται με την παιδική ηλικία, τονίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η λοίμωξη σε ενήλικες και ιδιαίτερα όσους υποφέρουν από συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα. Ο εν λόγω ιός έχει συνδεθεί ευρέως με την παιδική ηλικία, αλλά δεν αποτελεί αποκλειστικά κίνδυνο για τους ανήλικους, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι μπορεί να μολύνει και τους ενήλικες, αποτελώντας μάλιστα σοβαρή απειλή για την υγεία.

Ο λόγος για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), έναν ιό που διαγιγνώσκεται κατά κύριο λόγο σε μικρές ηλικίες, κυρίως λόγω των εμφανών κλινικών ευρημάτων, όπως η βρογχιολίτιδα. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, το συνάχι και η ρινική συμφόρηση. Ο πυρετός ενδέχεται επίσης να εμφανιστεί ως σύμπτωμα. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής με ένα άτομο που έχει μολυνθεί και μπορεί αρχικά να μοιάζει με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, δηλαδή με το κοινό κρυολόγημα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται προς το στήθος.

Υπάρχουν στην αγορά τόσο ειδικά, αυξημένης ευαισθησίας τεστ για τη διάγνωση παιδιατρικών περιπτώσεων, όσο και μοριακή διάγνωση για τους ενήλικες. Παρ’ όλα αυτά οι ενήλικες δεν εξετάζονται συχνά για τον ιό, σε μια εποχή που έχει παρατηρηθεί αύξηση των λοιμώξεων από τον ιό. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αύξηση στις αλλαγές που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτείνοντας ότι οι καλύτεροι τρόποι προφύλαξης είναι η τακτική καθαριότητα των χεριών και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά δεν είναι το μόνο κοινό που πρέπει να προστατεύεται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, καθώς οι ενήλικες είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν. Η λοίμωξη από τον ιό δεν εξελίσσεται απαραίτητα σε μια ήπια αναπνευστική ασθένεια, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα τόσο σοβαρά όσο αυτά της γρίπης, υποστηρίζει ο δρ. Robert Atmar, ειδικός μεταδοτικών ασθενειών στο Baylor College of Medicine.

Ο κίνδυνος, μάλιστα, επισημαίνει ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους ενήλικες άνω των 65 ετών και όσους υποφέρουν από χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια και διαβήτη. «Τα άτομα με υποκείμενο νόσημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, καθώς η λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού αντιμετωπίζει ήδη αυξημένη απειλή, ενώ ταυτόχρονα τα όργανα είναι λιγότερο ικανά να διαχειριστούν το στρες που προκαλείται από τη μόλυνση», εξηγεί.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να μην αψηφούν τους δυνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τη λοίμωξη με τον ιό, κυρίως επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει συγκριμένη μέθοδος θεραπείας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με τον δρ. Atmar, είναι να καταπολεμάτε τα συμπτώματα με κλασσικές μεθόδους, όπως ένα αποσυμφορητικό ή ένα σιρόπι για το βήχα.

Στο μεταξύ, σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται ένα εμβόλιο κατά του ιού, το οποίο σε πρώτη φάση προβλέπεται να λαμβάνουν οι έγκυες. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και για άλλες ομάδες ενηλίκων.

«Η μόλυνση από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό δεν έχει απαραίτητα αμελητέες συνέπειες. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εξαιρετικά σοβαρή νόσηση, ειδικότερα σε ενήλικες με χρόνια καρδιοπάθειαπνευμονοπάθεια ή διαβήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν εμβόλια, για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Εάν πετύχουμε να διατεθούν αυτά τα εμβόλια, θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, που θα εμβολιάζονται όπως ακριβώς εμβολιάζονται κατά της γρίπης», λέει ο δρ. Atmar. «Είναι πιθανό να έχουμε το εμβόλιο μέσα στα επόμενα 1 ή 2 χρόνια», συμπληρώνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.