Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, εντόπισαν την εξέταση που μπορεί να το κάνει.

Διαπίστωσαν ότι οι εξετάσεις αίματος που έδειξαν αυξημένα επίπεδα Nfl (πρωτεΐνη νευροενζυμικής ουσίας), ενός «βιοδείκτη» που υποδεικνύει βλάβη των νεύρων, μπορούν να προβλέψουν με υψηλή ακρίβεια την επιδείνωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς και τους γιατρούς τους στον προγραμματισμό της θεραπείας, δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Ahmed Abdelhak, του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Weill.

«Αυτή η αύξηση της NfL έως και δύο χρόνια πριν από τα σημάδια επιδείνωσης της αναπηρίας, δίνει τη δυνατότητα παρεμβάσεων που μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της νόσου», εξηγεί ο ερευνητής.

Το επίπεδο αναπηρίας ενός ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως μετριέται με την κλίμακα EDSS. Πρόκειται για μία μέθοδο που συνοψίζει τη νευρολογική εξέταση και αποτυπώνει της συνολική αναπηρία που σχετίζεται με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας σε μία κλίμακα 20 σημείων.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τα πράγματα μπερδεύονται, και αυτή η κλίμακα των 20 σημείων κυμαίνεται από το 0 έως 10, μετρώντας μισούς βαθμούς.

Η ομάδα του Abdelhak χρησιμοποίησε την κλίμακα για να παρακολουθήσει πόσο γρήγορα επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα σε μια ομάδα σχεδόν 1.900 ασθενών με σκλήρυνση. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν πόσο απρόβλεπτη είναι η εξέλιξη της πάθησης.

Οι 570 ασθενείς εμφάνισαν σταθερή επιδείνωση των συμπτωμάτων, ενώ η νόσος παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά την περίοδο των 10 ετών.

Οι εξετάσεις αίματος που εντοπίζουν τα επίπεδα πρωτεΐνης νευροενζυμικής ουσίας, φάνηκε να προβλέπουν ποιανού η ασθένεια θα εξελισσόταν και ποιανού όχι.

«Τα αυξημένα επίπεδα NfL συσχετίστηκαν με έως και 91% υψηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας, με υποτροπή περίπου ένα χρόνο αργότερα και έως και 49% υψηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας χωρίς υποτροπή σχεδόν δύο χρόνια αργότερα», είπαν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι ο θάνατος των νευρικών κυττάρων είναι μια αργή διαδικασία που οδηγεί σε μόνιμη αναπηρία και ότι οι παρεμβάσεις για την προστασία των νευρικών κυττάρων μπορεί να φρενάρουν την αναπηρία, σύμφωνα με τον συν-επικεφαλής της μελέτης Δρα Ari Green, διευθυντή του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Νευροφλεγμονής του πανεπιστημίου.