ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο πόνος στα μάτια ή η προσωρινή απώλεια όρασης κοινό πρώιμο σημάδι

Σχεδόν το 50% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση αναπτύσσουν προβλήματα με την όρασή τους

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο πόνος στα μάτια ή η προσωρινή απώλεια όρασης κοινό πρώιμο σημάδι
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια απρόβλεπτη νόσος της οποίας τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ από ασθενή σε ασθενή και είναι εύκολο να μην τα αντιληφθείτε εγκαίρως.

Η πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνεται με συμπτώματα που τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβετε έγκαιρη διάγνωση. Και το κλειδί είναι να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Αν και η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική, υπάρχουν ορισμένες κοινές ενδείξεις, που εμφανίζονται συχνά στην αρχή. Μία από αυτές επηρεάζει τα μάτια σας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι μισοί ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνουν πρόβλημα στα μάτια. Μάλιστα είναι το πρώτο σημάδι της νόσου στο 20% των ασθενών.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο πόνος στα μάτια ή η προσωρινή απώλεια όρασης είναι ένα κοινό πρώιμο σημάδι

Για πολλούς ασθενείς με η φλεγμονή του οπτικού νεύρου, γνωστή και ως οπτική νευρίτιδα (ΟΝ), είναι ένα κοινό και συχνά πρώιμο σύμπτωμα. Το οπτικό νεύρο συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Αυτό είναι αυτό που σας επιτρέπει να ερμηνεύετε οπτικές πληροφορίες. Ωστόσο, όταν το νεύρο έχει φλεγμονή, μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, ή προσωρινή απώλεια όρασης και πόνο στα μάτια.

Σε μια μελέτη του 2016, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Eye and Brain, ο επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής, Nilufer Kale, περιγράφει λεπτομερώς πώς το 90% των ασθενών με ΟΝ αντιμετωπίζουν πόνο στα μάτια πριν από την απώλεια της όρασης. Ο Kale σημειώνει επίσης ότι η οπτική νευρίτιδα είναι η αρχική ένδειξη για πολλαπλή σκλήρυνση στο 20% των ασθενών.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα όρασης που μπορεί να προκύψουν λόγω της πολλαπλής σκλήρυνσης

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology and Therapy τον περασμένο Ιούνιο, οι ερευνητές εξηγούν πώς τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να εμφανίσουν:

  • απώλεια, ή μειωμένη χρωματική όραση
  • δυσκολίες στην κίνηση των ματιών
  • μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης των διαφορών φωτεινότητας των αντικειμένων

Όπως σημειώνεται από την αμερικανική National Multiple Sclerosis Society (NMSS), οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί επίσης να εμφανίσουν νυσταγμό. Αυτός κάνει το μάτι να κινείται ανεξέλεγκτα. Μαζί με αυτό, η διπλή όραση (διπλωπία) μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, όταν τα μάτια τους έχουν φλεγμονή.

Η διπλωπία και ο νυσταγμός μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε άλλα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης, συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος έλλειψης ισορροπίας και της ζαλάδας.

Σχεδόν το 50% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση αναπτύσσουν προβλήματα με την όρασή τους

Τα προβλήματα όρασης είναι εξαιρετικά κοινά για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, είτε έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί είτε ζουν για χρόνια με τη νόσο. Μάλιστα το 50% αυτών αναπτύσσουν προβλήματα όρασης σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.

Όπως και άλλα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης (π.χ. δυσκολία στο περπάτημα και μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στο σώμα) αυτά τα οπτικά συμπτώματα επηρεάζουν διαφορετικά κάθε ασθενή. Σε μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Multiple Sclerosis Journal, οι ερευνητές εξέτασαν τη σοβαρότητα των προβλημάτων όρασης μεταξύ 9.107 ασθενών. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι:

  • σχεδόν το 67% είχε οπτική αναπηρία
  • το 43% ανέφερε ότι είχε ιστορικό με οπτικής νευρίτιδας

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών που βοηθούν στη βελτίωση της όρασης των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Μια ομάδα ερευνητών γνωστή ως Ομάδα Μελέτης Οπτικής Νευρίτιδας εξέτασε ασθενείς με ΟΝ για περισσότερα από 15 χρόνια και δημοσίευσε τα ευρήματά της το 2007. Ανακάλυψαν ότι φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με ΟΝ να αναρρώσουν γρήγορα από τα οπτικά τους συμπτώματα και ακόμη και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης. Το NMSS λέει ότι τα στεροειδή συνιστώνται επίσης ως μορφή θεραπείας για τον νυσταγμό και τη διπλωπία.

Οι φακοί Fresnel, ένα πρίσμα στα γυαλιά που βοηθά στην μείωση της θαμπάδας, ή απλά που καλύπτουν το μάτι, είναι εναλλακτικές θεραπείες για την επίμονη διπλωπία. “Το ειδικό κάλυμμα του ματιού δεν θα επηρεάσει την όραση με κανέναν τρόπο και δεν θα καθυστερήσει την ανάρρωση σε σημαντικό βαθμό”, δήλωσε ο δρ. Thomas R. Hedges, καθηγητής οφθαλμολογίας και νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής νευρο-οφθαλμολογίας στο Το New England Medical Center. “Ο εγκέφαλος λέει πάντα και στα δύο μάτια να κινηθούν ταυτόχρονα”, διευκρίνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο δρ. Hedges είπε ότι όταν τα φάρμακα για τον επίμονο νυσταγμό δεν λειτουργούν, δεν υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις. Μια μορφή θεραπείας ήταν να δοθεί στους ασθενείς η υψηλότερη δυνατή συνταγή για τα γυαλιά τους και σε σπάνιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται επίσης χειρουργικές επεμβάσεις και ενέσεις botox.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.