ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Αν και ο ρόλος της διατροφής ερευνάται ακόμα στην πολλαπλή σκλήρυνση, οι ειδικοί προτείνουν στους ασθενείς να αποφεύγουν ή να περιορίζουν κάποιες τροφές, οι οποίες ενδεχομένως επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη του σώματος, η οποία είναι το μονωτικό στρώμα γύρω από τα νεύρα που στέλνουν σήματα προς και από τον εγκέφαλο.

Καθώς η επικοινωνία από τον εγκέφαλο σε διάφορα μέρη του σώματος διακόπτεται προοδευτικά, τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από σχετικά καλοήθη έως καταστροφικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα σημάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης συνήθως ξεκινούν με θολή όραση ή άλλα προβλήματα με την όραση και στη συνέχεια εξελίσσονται σε μυϊκή αδυναμία στα άκρα και δυσκολία συντονισμού ή ισορροπίας.

Το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτή η εξέλιξη εξαρτάται από την περίπτωση κάθε ασθενή.

Η ασθένεια μπορεί επίσης να συνοδεύεται από άλλα εξουθενωτικά συμπτώματα όπως γνωστικές διαταραχές, μερική ή πλήρη παράλυση, πόνο και αισθητήρια συμπτώματα στο σώμα.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη δίαιτα για την ΠΣ, η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Διατροφή για πολλαπλή σκλήρυνση

Η διατροφή είναι σημαντική στη πολλαπλή σκλήρυνση, με τον ίδιο τρόπο που γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου ή της καρδιάς, λέει στο health.usnews.com  η Δρ. Rebecca Straus Farber, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Τμήμα Νευροανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Irving University Columbia στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή δεν κάνει τη διαφορά», προσθέτει.

«Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί την πολλαπλή σκλήρυνση ή ποιες τροφές μπορεί να ευθύνονται», λέει η Τζούλι Στεφάνσκι, διαιτολόγος διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

«Οι ειδικοί δεν έχουν καθορίσει ένα διατροφικό πρωτόκολλο που να ωφελεί σταθερά τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Δεν υπάρχει καμία τροφή που να προκαλεί την ασθένεια ή συμπληρώματα που να τη θεραπεύουν».

Είναι δυνατόν να υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης; «Ναι, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι αυτές οι τροφές”, λέει.

«Οι θεωρίες και η έρευνα που σχετίζεται με τη διατροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη για να ξετυλίξει το αυτοάνοσο παζλ επικεντρώνεται στην κατάσταση των μικροθρεπτικών συστατικών – ιδίως τη βιταμίνη D – τη φλεγμονή και την υγεία του εντέρου», λέει η Stefanski.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η διατροφή είναι ιδιαίτερα σχετική με διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η πολλαπλή σκλήρυνση», λέει η Ρεμπέκα Στράους Φάρμπερ.

Ένας από τους κύριους λόγους είναι η σχέση μεταξύ της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο αποτελείται από εκατομμύρια βακτήρια που ζουν μέσα στα έντερα.

«Ακριβώς στην άλλη πλευρά αυτών των εντερικών τοιχωμάτων είναι όπου αναπτύσσονται ουσιαστικά πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τον δικό μας οργανισμό και τους ξένους εισβολείς», λέει.

«Μαθαίνουμε ότι οι μεταβολίτες που παράγονται από το έντερο –όπως τα βακτήρια στο έντερο– έχουν τεράστια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, η υγιεινή διατροφή μπορεί να επανεκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην πολλαπλή σκλήρυνση

Γλουτένη

Όπως εξηγεί η Stefanski, μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η γλουτένη μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων στο λεπτό μας έντερο και ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις (εκτός από κοιλιοκάκη) μπορεί να βοηθηθούν με τη μείωση της κατανάλωσης γλουτένης.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως σε προϊόντα σιταριού, όπως ψωμί, ζυμαρικά ή κέικ. Μπορείτε συνήθως να βρείτε εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ.

Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

«Συνιστούμε γενικά να αποφεύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα», λέει η Straus Farber, καθώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα.

Επεξεργασμένο τρόφιμο είναι αυτό που έχει υποστεί αλλαγές στη φυσική του κατάσταση. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη συμπερίληψη άλλων συστατικών, όπως συντηρητικά, γεύσεις ή άλλα πρόσθετα τροφίμων.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα υπερβαίνουν κατά πολύ την απλή προσθήκη αλατιού, γλυκαντικών ή λίπους.

Αυτά είναι συνήθως τρόφιμα που έχουν περάσει από πολλά στάδια επεξεργασίας και περιέχουν πολλά πρόσθετα τροφίμων για την σταθερότητα στον χρόνο, τη διατήρηση της υφής και την αύξηση της νοστιμιάς.

«Πολλά τρόφιμα έχουν έρευνες που δείχνουν ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή και άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα ίδια τρόφιμα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής», λέει ο Stefanski.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα – ένας τύπος πολυακόρεστου λίπους που βρίσκεται συχνά σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους – εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Αυτοί οι τύποι ελαίων χρησιμοποιούνται εκτενώς σε επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα εστιατορίων, όπως τηγανητές πατάτες ή τηγανητό κοτόπουλο.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά περιλαμβάνουν λευκό ψωμί, είδη νουντλς ή ζυμαρικά, λευκό ρύζι, λευκό αλεύρι, πατάτες, κόκκους καλαμποκιού και αλεσμένο κριθάρι. Η ανταλλαγή επεξεργασμένων δημητριακών με εναλλακτικές λύσεις ολικής αλέσεως είναι μια καλή επιλογή. Παραδείγματα τροφών με δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι, την κινόα, τα ζυμαρικά ή το ψωμί ολικής αλέσεως.

Κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ανθυγιεινά λιπαρά που έχουν προφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα.

Γενικά, ομάδες τροφίμων που συνδέονται με φλεγμονές πρέπει να αποφεύγονται.

Μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και του κινδύνου εμφάνισης ΠΣ. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη, προϊόντα κρέατος, σάκχαρα και υδρογονωμένα λίπη (συνήθως βρίσκεται σε προϊόντα διατροφής όπως μαργαρίνη, ψημένα προϊόντα ή τηγανητά) και χαμηλή σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μπαχαρικά και πουλερικά, σχετίζεται με υψηλότερη κίνδυνος ανάπτυξης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Αυτοί οι τύποι λιπών βρίσκονται συνήθως σε τροφές με βάση τα ζώα.

Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφών όπως το κόκκινο κρέας, το αγελαδινό γάλα και το τυρί μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Επίσης, τρόφιμα όπως το λάδι καρύδας και το βούτυρο κακάο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Είναι δύσκολο να αποφύγεις τελείως οποιοδήποτε συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό, αλλά μπορείς να περιορίσεις την πρόσληψη ορισμένων τροφών που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν λάδι καρύδας ή βούτυρο κακάο περιστασιακά δεν είναι πρόβλημα.

Ωστόσο, φροντίστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά για να κρατήσετε τη φλεγμονή υπό έλεγχο».

Αλάτι

«Πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, έχουν προφλεγμονώδη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η Στράους Φάρμπερ.

Στην πραγματικότητα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology υποδηλώνει ότι οι υψηλές ποσότητες νατρίου μπορεί να συμβάλλουν στην έξαρση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Αν και οι ερευνητές βρήκαν θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και της δραστηριότητας της νόσου, εξέτασαν ένα σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος και απαιτείται περισσότερη έρευνα παρακολούθησης.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Οι τροφές που είναι γεμάτες με τεχνητά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένων των ποτών, προάγουν τη φλεγμονή και την κόπωση, τα οποία μπορούν συλλογικά να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα που έχει η πολλαπλή σκλήρυνση.

Ως εκ τούτου, τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να ωφεληθούν από τον περιορισμό των τροφίμων με υψηλές ποσότητες ραφιναρισμένης ζάχαρης, τα οποία είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ποτά όπως αναψυκτικά ή αθλητικά ποτά, γλυκά όπως καραμέλες ή μπισκότα και ορισμένες σάλτσες όπως σάλτσα ντομάτας, σάλτσες για σαλάτες και καρυκεύματα.

Επιπλέον, το αλκοόλ σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και του συντονισμού.

«Δεν ξέρω ότι έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να πούμε… ορισμένα τρόφιμα ή ορισμένες ομάδες τροφίμων πρέπει να αποφεύγονται εντελώς», λέει ο Στράους Φάρμπερ.

«Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν μπορεί να αποδοθεί κάθε σύμπτωμα ή αντίδραση του σώματος σε αυτό που τρώτε».

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στα συμπτώματα και πολλά αφορούν τη διαχείριση μιας ιατρικής πάθησης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διατροφή. Η λήψη μιας ολοκληρωμένης, ολοκληρωμένης προσέγγισης είναι απαραίτητη και σπάνια υπάρχει μια γρήγορη λύση για μια συνεχιζόμενη χρόνια και πολύπλοκη ιατρική κατάσταση όπως η ΣΚΠ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.