Ως πολύποδας του παχέος εντέρου, ορίζεται η μικρή συστάδα κυττάρων που σχηματίζεται στην επένδυση του παχέος εντέρου.

Οι περισσότεροι είναι αβλαβείς, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι πολύποδες του παχέος εντέρου μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι θανατηφόρος αν διαπιστωθεί στα τελευταία του στάδια.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει πολύποδες του παχέος εντέρου. Διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν είστε 50 ετών και άνω, υπέρβαροι ή/και καπνιστές. Είστε επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο εάν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, επειδή οι πολύποδες του παχέος εντέρου που βρίσκονται στα αρχικά στάδια μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν πλήρως και με ασφάλεια.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι με πολύποδες παχέος εντέρου δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι έχετε έναν πολύποδα μέχρι να τον εντοπίσει γιατρός κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης του παχέος εντέρου σας.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα με πολύποδες παχέος εντέρου μπορεί να έχουν:

  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα μπορεί να σημαίνει την παρουσία μεγαλύτερου πολύποδα του παχέος εντέρου ή καρκίνου. Ωστόσο, πολλές άλλες καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
  • Αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων: Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί ως κόκκινες λωρίδες στα κόπρανα σας ή να κάνει τα κόπρανα να φαίνονται μαύρα. Μια αλλαγή στο χρώμα μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
  • Σιδηροπενική αναιμία: Η αιμορραγία από τους πολύποδες μπορεί να συμβεί αργά με την πάροδο του χρόνου, χωρίς ορατό αίμα στα κόπρανα. Η χρόνια αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, η οποία με την σειρά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και να έχετε δύσπνοια.
  • Πόνος: Ένας μεγάλος πολύποδας του παχέος εντέρου μπορεί να μπλοκάρει μέρος του εντέρου σας, οδηγώντας σε κράμπες και κοιλιακούς πόνους.
  • Αιμορραγία από το ορθό: Αυτό μπορεί να είναι σημάδι πολύποδων του παχέος εντέρου ή καρκίνου ή άλλων καταστάσεων, όπως αιμορροΐδες.

Αιτίες

Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται με τακτικό τρόπο. Αλλαγές σε ορισμένα γονίδια μπορούν να προκαλέσουν τη συνέχιση της διαίρεσης των κυττάρων ακόμα και όταν δεν χρειάζονται νέα κύτταρα.

Στο παχύ έντερο και στο ορθό, αυτή η συνεχής ανάπτυξη κυττάρων μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό πολυπόδων. Οι πολύποδες μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο παχύ έντερο.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες πολυπόδων: νεοπλασματικοί και οι μη. Οι μη-νεοπλασματικοί πολύποδες συνήθως δεν γίνονται καρκινικοί.

Οι νεοπλασματικοί πολύποδες περιλαμβάνουν αδενώματα και οδοντωτούς τύπους. Τα αδενώματα είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε καρκίνο εάν τους δοθεί αρκετός χρόνος για να αναπτυχθούν.

Οι οδοντωτοί πολύποδες μπορεί επίσης να γίνουν καρκινικοί, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους.

Γενικά για τους νεοπλασματικούς πολύποδες, όσο μεγαλύτερος είναι ο πολύποδας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου.

Κληρονομικές διαταραχές που οδηγούν σε πολύποδες παχέος εντέρου

Σπάνια, οι άνθρωποι κληρονομούν γενετικές ανωμαλίες που προκαλούν τον σχηματισμό πολύποδων του παχέος εντέρου.

Εάν έχετε ένα από αυτά τα γονίδια, διατρέχετε πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η έγκαιρη ανίχνευση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ή εξάπλωσης αυτών των καρκίνων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κληρονομικές διαταραχές που προκαλούν πολύποδες του παχέος εντέρου:

  • Σύνδρομο Lynch (κληρονομικός μη-πολυποδικός καρκίνος του παχέος εντέρου). Τα άτομα με σύνδρομο Lynch τείνουν να αναπτύσσουν σχετικά λίγους πολύποδες του παχέος εντέρου, αλλά αυτοί οι πολύποδες μπορούν γρήγορα να γίνουν καρκινικοί. Το σύνδρομο Lynch είναι η πιο κοινή μορφή κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου και επίσης σχετίζεται με όγκους σε άλλα μέρη της κοιλιάς.
  • Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP). Μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί την ανάπτυξη εκατοντάδων ή και χιλιάδων πολυπόδων στην επένδυση του παχέος εντέρου, ξεκινώντας από την εφηβεία κιόλας. Εάν οι πολύποδες δεν αντιμετωπιστούν, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σχεδόν 100% βέβαιος, συνήθως πριν από την ηλικία των 40 ετών. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον κίνδυνο για FAP.
  • Σύνδρομο Gardner. Μια παραλλαγή του FAP που προκαλεί την ανάπτυξη πολυπόδων σε όλο το παχύ και το λεπτό έντερο. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν μη καρκινικοί όγκοι σε άλλα μέρη του σώματός, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των οστών και της κοιλιάς.
  • Πολύποδας MUTYH. Είναι μια κατάσταση παρόμοια με την FAP που προκαλείται από αλλαγές στο γονίδιο MYH. Τα άτομα με MAP συχνά αναπτύσσουν πολλαπλούς αδενωματώδεις πολύποδες και καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κινδύνου για MAP.
  • Σύνδρομο Peutz-Jeghers. Μια κατάσταση που συνήθως ξεκινά με πανάδες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, των ούλων και των ποδιών. Στη συνέχεια αναπτύσσονται μη καρκινικοί πολύποδες σε όλο το έντερο. Αυτοί οι πολύποδες μπορεί να γίνουν καρκινικοί, επομένως τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Σύνδρομο οδοντωτής πολυποδίασης. Μια κατάσταση που οδηγεί σε πολλαπλούς οδοντωτούς αδενωματώδεις πολύποδες στο άνω μέρος του παχέος εντέρου. Αυτοί οι πολύποδες μπορεί να γίνουν καρκινικοί. Πρέπει να παρακολουθούνται και ενδεχομένως να αφαιρούνται.