Ο πονοκέφαλος ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους ακόμη και καθημερινά, ενώ έχει και διάφορους τύπους, που διαφέρουν ως προς το από τι προκαλούνται.

Ο πονοκέφαλος ανάλογα με το είδος, μπορεί να χωριστεί σε πρωτογενείς, οι οποίοι εμφανίζονται μόνοι τους, και σε δευτερογενείς, οι οποίοι είναι σύμπτωμα ή σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης.

Πρωτογενής πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος τάσης

Οι πονοκέφαλοι τάσεως θεωρούνται συχνά ως ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου και αυτό που σκεφτόμαστε οι περισσότεροι, Χαρακτηρίζεται από πόνο που μοιάζει με πίεση σαν να έχετε μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι σας.

Η ακριβής αιτία αυτού του είδους πονοκεφάλου δεν είναι γνωστή και μπορεί να συμβεί κάτω από κάθε είδους συνθήκες, όπως άγχος, σφίξιμο της γνάθου σας ή ακόμα και να κρατάτε το κεφάλι σας στην ίδια θέση για πολλή ώρα.

Ημικρανία

Η ημικρανία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με πονοκέφαλο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια κατάσταση κεφαλαλγίας.

Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 10 τοις εκατό των ανθρώπων παγκοσμίως υπολογίζεται ότι επηρεάζονται από ημικρανία, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πραγματικά τι την προκαλεί.

Υπάρχουν γνωστοί πιθανοί παράγοντες που την προκαλούν, όπως ορισμένες αλλαγές στον καιρό, ορισμένες τροφές και έλλειψη ύπνου και οι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Αθροιστική κεφαλαλγία

Σε σύγκριση με τους προαναφερθέντες τύπους πονοκεφάλου, οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι σπάνιες. Χαρακτηρίζονται από ξαφνικό και έντονο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, συχνά γύρω από το μάτι, μερικές φορές συνοδευόμενο από πρήξιμο ή πτώση του βλεφάρου.

Όπως οι πονοκέφαλοι τάσης και οι ημικρανίες, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί τους αθροιστικούς πονοκεφάλους, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών και νευροπεπτιδίων σε τρία βασικά συστατικά στον εγκέφαλο: την τριδύμου αγγειακή οδό, το τρίδυμο-αυτόνομο αντανακλαστικό και τον υποθάλαμο.

Δευτερογενής πονοκέφαλος

Αφυδάτωση

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ή το ότι δεν ήπιατε αρκετό νερό στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας προκαλέσει έναν δυσάρεστο πονοκέφαλο που προκαλείται από αφυδάτωση.

Ο πονοκέφαλος από αφυδάτωση μπορεί να προκαλείται καθώς οι μήνιγγες, τα μεμβρανώδη στρώματα που καλύπτουν τον εγκέφαλο, διαταράσσονται από την αφυδάτωση, ενεργοποιώντας τους υποδοχείς πόνου.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη έχει μια αμφίδρομη σχέση με τους πονοκεφάλους, καθώς μπορεί να τους ανακουφίσει αλλά και να τους προκαλέσει. Εξαρτάται από το πώς η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος σχετίζεται με τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, την αύξηση της ροής του αίματος και την άσκηση πίεσης στα νεύρα, τα οποία ανταποκρίνονται στέλνοντας μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και μερικά παυσίπονα περιέχουν καφεΐνη, προκαλώντας συστολή των αγγείων, αν πίνετε τακτικά καφεΐνη και σταματήσετε ξαφνικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας σας ένα σύμπτωμα στέρησης με τη μορφή πονοκεφάλου.