ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Πόνος στο στήθος: Πότε συνδέεται με αναιμία και όχι έμφραγμα

Τι πρέπει να προσέξετε

Πόνος στο στήθος: Πότε συνδέεται με αναιμία και όχι έμφραγμα

Δεν είναι όλες οι ενοχλήσεις στο στήθος σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.

Η αναιμία είναι μια από τις πιο συχνά διαγνωσθείσες αιματολογικές διαταραχές.

Η αναιμία αναφέρεται στον χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο για κρίσιμες λειτουργίες.

Αν και η κόπωση ή η δύσπνοια μπορεί να είναι πιο συχνές, μια άλλη πιθανή παρενέργεια της αναιμίας είναι ο πόνος στο στήθος.

Η κατανόηση του τι προκαλεί πόνους στο στήθος λόγω αναιμίας, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των συμπτωμάτων ή ποιες θεραπείες είναι καλύτερες, είναι κρίσιμο για την ανάκτηση της ποιότητας ζωής και τον έλεγχο αυτής της διαταραχής.

Πώς είναι ο πόνος στο στήθος από αναιμία

Όπως και με άλλες παθήσεις που συχνά συνδέονται με τον πόνο στο στήθος ως σύμπτωμα, έτσι και αυτός που σχετίζεται με την αναιμία μπορεί να τον βιώσετε σαν κάτι να σας πιέζει στο στήθος.

Συχνά συνδέεται επίσης με ταχυπαλμία, κάτι που με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει άγχος ή κρίση πανικού.

Αν σας εμφανιστεί πόνος στο στήθος, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Το να επιτρέψετε στο άγχος σας να μεγαλώσει μπορεί να επιδεινώσει την εμπειρία ή ακόμα και να προκαλέσει πρόσθετα συμπτώματα ή πιο έντονους πόνους στο στήθος.

Πόνος στο στήθος από αναιμία: Επιλογές θεραπείας
Οι θεραπευτικές επιλογές για συμπτώματα που σχετίζονται με την αναιμία συνήθως εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

λύσεις που αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα και
λύσεις που στοχεύουν στον έλεγχο και την αναστροφή της αναιμίας

Οι βραχυπρόθεσμες θεραπείες είναι εξαιρετικές για την ηρεμία της συχνότητας ή της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της αναιμίας. Αλλά ο μακροπρόθεσμος στόχος σας θα πρέπει να είναι να φέρετε την αναιμία σε ελεγχόμενο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρώνεστε στην ασφαλή αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας.

Αντιμετώπιση του πόνου στο στήθος

Η σοβαρότητα και η συχνότητα του πόνου στο στήθος σας, καθώς και συνοδά συμπτώματα που ενδεχομένως υπάρχουν, θα καθορίσουν το σχέδιο θεραπείας σας.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που βιώνει συχνά πόνο στο στήθος μετά από παρατεταμένες περιόδους δύσπνοιας μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει την λήψη συμπληρωματικού οξυγόνου.

Τελικά, οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας που αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα όσο οι θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για την σταδιακή αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αντιμετώπιση της αναιμίας

Οι θεραπευτικές λύσεις θα εξαρτηθούν από τον τύπο και τη σοβαρότητα της αναιμίας.

Συμπληρώματα βιταμινών: Για την σιδηροπενική αναιμία (ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμινών) οι αλλαγές σε πιο υγιεινή διατροφή και πιθανώς η συμπλήρωσή της με βιταμίνες είναι συνήθως αποτελεσματική και τα συμπτώματα υποχωρούν με τον καιρό.
Φάρμακα: Άλλες μορφές αναιμίας μπορεί να απαιτούν διαφορετικά συνταγογραφούμενα φάρμακα, που βοηθούν τον μυελό των οστών του σώματος να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Μεταγγίσεις αίματος: Μερικοί μπορεί να ωφεληθούν από μια μετάγγιση αίματος που μπορεί να βοηθήσει γρήγορα ένα άτομο να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του. Οι μεταγγίσεις αίματος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για άτομα που βιώνουν πιο σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας.
Μεταμόσχευση μυελού των οστών: Επιπλέον, κάποιοι μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση μυελού των οστών, εάν η αναιμία τους συνδέεται με ελαττωματικά βλαστοκύτταρα που κανονικά θα λειτουργούσαν για τη δημιουργία νέων κυττάρων αίματος.

Γιατί η αναιμία προκαλεί πόνο στο στήθος

Σε πολλές περιπτώσεις, πολλά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να συνδέονται με την ίδια αιτία. Ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια, η κόπωση, το χλωμό δέρμα και οι μη φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί σχετίζονται όλα με την κακή οξυγόνωση σε όλο το σώμα.

Επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να διανείμουν αποτελεσματικά οξυγόνο σε όλο το σώμα, όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανά και υπογραμμίζουν την καταπόνηση που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα υποπροϊόν της έλλειψης επαρκούς ποσότητας οξυγόνου στην καρδιά.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν ένα μόριο γνωστό ως αιμοσφαιρίνη. Αυτή η συγκεκριμένη πρωτεΐνη συνδέεται με το οξυγόνο στους πνεύμονες και το μεταφέρει σε διάφορα μέρη του σώματος.

Εάν υπάρχει πρόβλημα με την λειτουργία ή την ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί να αναπτύξετε αναιμία.

Επίσης, πιο εξειδικευμένες μορφές αναιμίας, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως το οξύ θωρακικό σύνδρομο (ACS). Το ACS έχει πολλά συμπτώματα, αλλά ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πιο κοινά.

Όπως και με άλλες μορφές αναιμίας, οι ανωμαλίες που σχετίζονται με το ACS συχνά ευθύνονται για τον πόνο στο στήθος. Οι συνήθεις αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν μια λοίμωξη στους πνεύμονες ή μια ασυνήθιστη συσσώρευση αιμοσφαιρίων, η οποία δημιουργεί απόφραξη στα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν προς την καρδιά ή τους πνεύμονες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.