Όσοι έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν μειωμένο κίνδυνο μελανώματος.

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία γίνονται κακοήθη. Είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος γιατί μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πώς η βιταμίνη D συνδέεται με τον κίνδυνο για μελάνωμα

Μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Kuopio διαπίστωσε ότι λιγότερες περιπτώσεις μελανώματος παρατηρήθηκαν μεταξύ των τακτικών χρηστών συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Έμπειροι δερματολόγοι υπολόγισαν επίσης ότι όσοι έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Melanoma Research και περιελάμβανε σχεδόν 500 άτομα με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και μπορεί να εμπλέκεται σε διάφορες ασθένειες. Έχει γίνει εκτενής έρευνα για τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των καρκίνων του δέρματος, με έμφαση στην καλσιδιόλη (calcidiol), έναν μεταβολίτη της βιταμίνης D, και την συσχέτισή της με τους καρκίνους του δέρματος. Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί γύρω από την εξέταση των επιπέδων της καλσιδιόλης στον ορό του αίματος και την σύνδεσή της με καρκίνους του δέρματος.

Τα ευρήματα από εκείνες τις μελέτες ήταν ασαφή και ακόμη και αντιφατικά κατά καιρούς, καθώς τα επίπεδα καλσιδιόλης στον ορό έχουν συσχετιστεί με ελαφρώς υψηλότερο αλλά και ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο διαφορετικών καρκίνων του δέρματος. Αυτό μπορεί, εν μέρει, να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι αναλύσεις καλσιδιόλης ορού δεν παρέχουν πληροφορίες για τον μεταβολισμό της βιταμίνης D στο ανθρώπινο δέρμα. Ο μεταβολισμός της βιταμίνης D μπορεί να εκφράζει ένζυμα που παράγουν βιολογικά ενεργούς μεταβολίτες της βιταμίνης D ή που τους αδρανοποιούν.

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Η νέα μελέτη ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση: στρατολογήθηκαν 498 ενήλικες ασθενείς που εκτιμάται ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, όπως βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή μελάνωμα. Έμπειροι δερματολόγοι ανέλυσαν προσεκτικά τις βασικές πληροφορίες και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και εξέτασαν το δέρμα τους.

Οι δερματολόγοι ταξινόμησαν επίσης τους ασθενείς σε τρεις κατηγορίες κινδύνου καρκίνου του δέρματος (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου). Με βάση την από του στόματος λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μη λήπτες, περιστασιακούς λήπτες και τακτικούς λήπτες. Τα επίπεδα καλσιδιόλης στον ορό αναλύθηκαν στους μισούς από τους ασθενείς και βρέθηκε ότι αντιστοιχούν στην αυτοαναφερόμενη χρήση βιταμίνης D.

Ευρήματα

  • Ένα βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι υπήρχαν σημαντικά λιγότερα κρούσματα μελανώματος μεταξύ των τακτικών χρηστών βιταμίνης D.
  • Επίσης, η ταξινόμηση κινδύνου καρκίνου του δέρματος των τακτικών χρηστών ήταν σημαντικά καλύτερη από τους μη χρήστες.
  • Ο κίνδυνος για μελάνωμα στους τακτικούς χρήστες μειώθηκε περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμη και οι κατά περίσταση χρήστες συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα.

Ωστόσο, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και της σοβαρότητας της δερματικής φωτογήρανσης, των ακτινικών κερατώσεων, του αριθμού των σπίλων (ελιές δέρματος), του βασικοκυτταρικού καρκινώματος και του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Τα επίπεδα της καλσιδιόλης στον ορό δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με αυτές τις δερματικές αλλαγές.

Πολύ σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός της έρευνας ήταν τέτοιος, ώστε δεν απέδειξε μια αιτιώδη συσχέτιση ανάμεσα στα συμπληρώματα βιταμίνης D και τον μειωμένο κίνδυνο μελανώματος.

Άλλες σχετικά πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης παράσχει στοιχεία για τα οφέλη της βιταμίνης D στο μελάνωμα, όπως η συσχέτιση της βιταμίνης D με το λιγότερο επιθετικό μελάνωμα.

“Αυτές οι προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν τα νέα μας ευρήματα. Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η βέλτιστη δόση συμπληρώματος βιταμίνης D για να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, μένει να απαντηθεί”, σημειώνει καθηγήτρια Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!