Το επιφανειακό μελάνωμα, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται αργά σε όλο το ανώτερο στρώμα του δέρματος, προτού εισχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα.
Αν και είναι σπάνιο στα παιδιά, το επιφανειακό μελάνωμα μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, ακόμη και σε περιοχές του σώματος που δεν εκτίθενται πολύ στο ήλιο.
Πώς μοιάζει στην όψη το επιφανειακό μελάνωμα
Το επιφανειακό μελάνωμα έχει πολλά αναγνωρίσιμα συμπτώματα, όπως:
Το επιφανειακό μελάνωμα μερικές φορές μοιάζει με σπίλο και μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί εγκαίρως (προτού εισχωρήσει στα βαθύτερα τμήματα του δέρματος). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ακρωνύμιο «AΧΟΔE» για να σας θυμάστε πώς να εντοπίσετε τα σημάδια που μπορεί να είναι καρκίνος του δέρματος.
ΑΧΟΔΕ σημαίνει Ασυμμετρία, Χρώμα, Όρια, Διάμετρος, Εξέλιξη
Επιφανειακό μελάνωμα: Εικόνες
Α = Ασυμμετρία
Χ = Χρώμα
Ο = Όρια
Δ = Διάμετρος
Ε = Εξέλιξη (πριν)
Ε = Εξέλιξη (μετά)
Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι επιφανειακό μελάνωμα
Για να σας διαγνώσει, ο γιατρός θα κάνει βιοψία. Αυτό περιλαμβάνει την λήψη ενός δείγματος ιστού για να φανεί στο μικροσκόπιο εάν έχει καρκινικά κύτταρα.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αφαιρέσει μερικούς λεμφαδένες κοντά στην πληγείσα περιοχή για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.
Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί, μπορεί επίσης να κάνουν αξονική τομογραφία ή σαρώσεις μαγνητικού συντονισμού.
Το επιφανειακό μελάνωμα διαγιγνώσκεται από το στάδιο του, το οποίο αντικατοπτρίζει το πόσο σοβαρό είναι. Τα στάδια 1 και 2 θεωρούνται πρώιμα στάδια.
Ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία και έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης. Τα στάδια 3 και 4 είναι πιο προηγμένα στάδια και συνήθως σημαίνουν ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτά τα προηγμένα στάδια είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και να έχουν χαμηλότερα ποσοστά ίασης.
Πώς αντιμετωπίζεται το επιφανειακό μελάνωμα
Το επιφανειακό μελάνωμα σταδίου 1 ή 2 συνήθως υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για να απομακρυνθούν τα καρκινικά κύτταρα. Στο στάδιο 3 ή 4 μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.
Μια άλλη επιλογή για πιο προηγμένες περιπτώσεις είναι η βιολογική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ουσιών, όπως η ιντερφερόνη, για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς μπορώ να αποτρέψω το επιφανειακό μελάνωμα;
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου συνδέεται στενά με το επιφανειακό μελάνωμα. Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο σας είναι να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αυτές, τόσο από τον ήλιο όσο και από τις “λάμπες μαυρίσματος” (σολάριουμ).
Όταν βρίσκεστε στον ήλιο, φροντίστε να εφαρμόσετε σωστά αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 15. Φοράτε καπέλο και καλύψτε όσο μπορείτε το δέρμα σας από την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης για το επιφανειακό μελάνωμα;
Σύμφωνα με σχετική μελέτη το συνολικό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι 95% και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι το 95% των ατόμων με επιφανειακό μελάνωμα επιζούν για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά μετά τη διάγνωση. Το μέγεθος, το πάχος, η θέση και το στάδιο του επιφανειακού μελανώματος επηρεάζουν αυτό το ποσοστό επιβίωσης.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία του επιφανειακού μελανώματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.