Όσο κι αν θα θέλαμε να μην ήταν, η ανησυχία είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Εάν δεν ανησυχείτε για κάτι αυτή τη στιγμή, είναι πολύ πιθανό να ανησυχήσατε για κάτι την τελευταία εβδομάδα.
Αυτό είναι, φυσικά, απολύτως φυσιολογικό. Ενώ η υπερβολική ανησυχία μπορεί να είναι προβληματική (περισσότερα γι’ αυτό αργότερα), η ανησυχία για πράγματα εδώ και εκεί είναι απλώς κάτι που πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε.
Ωστόσο, η ανησυχία δεν είναι το ίδιο με το άγχος – ανεξάρτητα από το πόσο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους εναλλακτικά. Το να νιώθετε άγχος σε τακτική βάση δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει απλώς να «ασχοληθείτε» – επομένως η γνώση της διαφοράς μεταξύ των δύο μπορεί να είναι σημαντική όταν πρόκειται να αναζητήσετε βοήθεια.
Έτσι, για να σας δώσουμε τα εργαλεία που χρειάζεστε για να διαφοροποιήσετε την ανησυχία από το άγχος – και πώς να αντιμετωπίσετε και τα δύο – μιλήσαμε με δύο ειδικούς. Να τι είχαν να πουν.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανησυχίας και άγχους;
Η ανησυχία και το άγχος δεν είναι τα ίδια πράγματα.
Η κύρια διαφορά μεταξύ ανησυχίας και άγχους είναι ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται.
Η ανησυχία εμφανίζεται περισσότερο στο μυαλό μας και παίρνει μορφή σαν τις σκέψεις μας, ενώ το άγχος είναι περισσότερο συναίσθημα, συναίσθημα ή σωματικά συμπτώματα.
Η Jennifer Warwick, σύμβουλος του Counselling Directory, εξηγεί αναλυτικά: «Η ανησυχία είναι πιο συγκεκριμένη όταν σκέφτεσαι κάτι, συγκεκριμένα, που μπορεί να συμβεί τώρα ή στο μέλλον. Το άγχος, από την άλλη πλευρά, είναι περισσότερο ένα συντριπτικό συναίσθημα. Το άγχος είναι πιο πιθανό να γίνει αισθητό στο σώμα σας».
Είτε αντιμετωπίζετε ανησυχία, άγχος ή και τα δύο, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία εάν η ψυχική σας υγεία διαταράσσει τη ζωή σας ή σας δυσκολεύει να ολοκληρώσετε ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες.
Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε προληπτικά εάν πιστεύετε ότι θα επωφεληθείτε από κάποιες συμβουλές – δεν υπάρχει κανένα «σημείο» που πρέπει να φτάσετε πριν ζητήσετε υποστήριξη.
«Νομίζω ότι και για το να αισθάνεσαι ανησυχία ή άγχος πρέπει να αναγνωρίσεις ότι παλεύεις και μπορεί να χρειαστείς κάποια υποστήριξη», λέει η Warwick. «Το να μιλάς βοηθάει – είτε πρόκειται σε ένα μέλος της οικογένειας, φίλο ή σύμβουλο.