ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πώς σχετίζεται ο κορωνοϊός με την αύξηση χοληστερίνης

Τι δείχνουν νέες έρευνες

Πώς σχετίζεται ο κορωνοϊός με την αύξηση χοληστερίνης

Νέες έρευνες προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς υποδεικνύουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της λοίμωξης από κορωνοϊό και της χοληστερίνης.

Η μία μελέτη που έγινε το 2022 με ανάλυση δεδομένων από 9.005 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα άτομα που βρέθηκαν αρνητικά στον κορωνοϊό ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα HDL (της «καλής») χοληστερόλης. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η “καλή” χοληστερίνη μπορεί να έπαιξε κάπως προστατευτικό ρόλο στον κίνδυνο κορωνοϊού.

Ωστόσο, μία άλλη μελέτη που εξέτασε δεδομένα από 55.412.462 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν γενετικά υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις ή και τα δύο ήταν πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Με άλλα λόγια, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη LDL είχαν χειρότερα αποτελέσματα μετά τον κορωνοϊό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει υψηλή χοληστερόλη; Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε.

Εξετάζοντας δεδομένα για σχεδόν 52.000 άτομα που είχαν κορωνοϊό και δεν είχαν ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, οι ερευνητές διαπίστωσαν σε άλλη μελέτη ότι τα άτομα που είχαν κορωνοϊό διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή χοληστερόλη και να λάβουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης από άτομα που δεν είχαν ποτέ τον ιό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πιθανώς αυξημένοι κίνδυνοι να εμφανιστεί υψηλή χοληστερόλη έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό.

«Είναι πολύ σαφές ότι η ύπαρξη κορωνοϊού συνδέεται με τη χοληστερίνη», ανέφερε ο Cheng-Han Chen, MD, PhD, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Structural Heart Program στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills της Καλιφόρνια.

«Φαίνεται επίσης ότι όσο πιο σοβαρή είναι η λοίμωξη από κορωνοϊό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για υψηλή χοληστερόλη».

Γιατί η COVID αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης;
Οι ερευνητές βλέπουν μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης και του κορωνοϊού, αλλά τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί υψηλή χοληστερόλη. Σημαίνει απλώς ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των δύο.

Υπάρχουν όμως κάποιες θεωρίες. Μια σχετικά απλή ιδέα είναι ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι απλώς κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος έχει μια λοίμωξη όπως ο κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το συκώτι διασπά τη χοληστερόλη.

Υπήρξαν μελέτες που δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και αυτό επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τη χοληστερόλη.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό επειδή έχουν παρατεταμένα συμπτώματα.

Ίσως δεν έχουν την ίδια ρουτίνα άσκησης ή ίσως δεν τρώνε υγιεινά και προσεκτικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόσφατη μελέτη παρακολούθησε τους ανθρώπους μόνο για ένα χρόνο, επομένως είναι πιθανό η υψηλή χοληστερόλη που συνδέεται με τον κορωνοϊό να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.