Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention, διερεύνησε τη σχέση της κατανάλωσης αναψυκτικών και της θνησιμότητας από καρκίνο.

Μελετήθηκαν οι συσχετίσεις της κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών και αναψυκτικών με άλλες γλυκαντικές ουσίες με τη θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών στην προοπτική μελέτη Cancer Prevention Study-II (CPS-II).

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς αυτής παρακολούθησης, από τους 934.777 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 135.093 απεβίωσαν από καρκίνο. Οι συμμετέχοντες, κανείς εκ των οποίων δεν είχε καρκίνο κατά την έναρξη της έρευνας, παρείχαν στους ερευνητές πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αναψυκτικών.

Παράλληλα, μελετήθηκαν οι συσχετίσεις της κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών και αναψυκτικών με άλλες γλυκαντικές ουσίες με τη θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συσχετίστηκαν όμως συγκεκριμένα με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου και των νεφρών, ανεξαρτήτως δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά (≥2 την ημέρα) με γλυκαντικές ουσίες παρουσίασαν αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος, ακόμη και μετά από προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, εν μέρει λόγω της επαγόμενης παχυσαρκίας.