Επιστήμονες από την Ολλανδία προειδοποιούν ότι αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα μάθει από μικρή ηλικία να κοιμάται καλά και όσο χρειάζεται. Ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με εσάς.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με εκατοντάδες παιδιά στην Ευρώπη διαπίστωσαν πως η γενετική προδιάθεση στις διαταραχές ύπνου, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο των παιδιών.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το σχεδόν 30% των παιδιών ηλικίας 1-12 ετών έχουν διαταραχές ύπνου, όπως:

  • Δυσκολίες στο να αποκοιμηθούν
  • Συχνή έγερση τη νύχτα
  • Ανεπαρκή ύπνο

Οι διαταραχές αυτές τείνουν να επιμένουν στην ενήλικη ζωή, υπονομεύοντας την υγεία αφού σχετίζονται με πολλά προβλήματα υγείας.

Αντίστοιχα στους ενήλικες έχει βρεθεί ότι το 40% των συμπτωμάτων της αϋπνίας και το 46% της διάρκειας του ύπνου είναι γενετικά καθορισμένα. Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξακριβώσουν εάν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Child Psychology and Psychiatry. Οι επιστήμονες ενέταξαν σε αυτήν 2.458 παιδιά από την Ευρώπη. Περίπου τα μισά ήταν κορίτσια.

Τα παιδιά αυτά συμμετέχουν στην επονομαζόμενη Μελέτη της Γενιάς R (Generation R study). Η μελέτη αυτή διεξάγεται εδώ και δύο δεκαετίες σε 9.778 γυναίκες οι οποίες απέκτησαν παιδιά μεταξύ 2002 και 2006. Στόχος να καταγράψουν οι επιστήμονες την υγεία των παιδιών από την εμβρυϊκή ηλικία έως και μετά την ενηλικίωση. Στο πλαίσιό της οι ερευνητές είχαν λάβει δείγματα DNA από τον ομφάλιο λώρο ή από τα παιδιά όταν ήταν 6 ετών.

Όταν τα παιδιά ήταν 1,5, 3, 6 και 10-15 ετών, οι μητέρες τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τους. Μεταξύ άλλων ανέφεραν:

  • Πόσο εύκολα τα έπαιρνε ο ύπνος
  • Αν κοιμούνταν λιγότερο από το συνηθισμένο για την ηλικία τους
  • Αν ξυπνούσαν συχνά το βράδυ

Μερικά από τα παιδιά (συνολικώς 975) φορούσαν και καταγραφείς δραστηριότητας για εννέα μερόνυχτα, όταν ήταν 10-15 ετών.

Η μελέτη έδειξε πως όσα παιδιά είχαν γενετική προδιάθεση για διαταραχές ύπνου, αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να αποκοιμηθούν ή ξυπνούσαν συχνά στη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα οι δυσκολίες αυτές εκδηλώνονταν ήδη από την ηλικία του 1,5 έτους!

Τι να κάνετε

«Το εύρημα αυτό θα εκπλήξει τον περισσότερο κόσμο, διότι έχουμε την τάση να νομίζουμε πως η αϋπνία εκδηλώνεται στην πορεία της ζωής. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι υπαρκτή από τα πρώτα χρόνια της ζωής», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η γενετική προδιάθεση, πάντως, είναι μόνο το ένα τμήμα της εξίσωσης. Το άλλο είναι η διδασκαλία των καλών συνηθειών ύπνου. Αυτή μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά, τονίζουν οι ειδικοί.

Για να τα βοηθήσετε, διδάξτε στα παιδιά να τρώνε το τελευταίο γεύμα της ημέρας αρκετές ώρες πριν από τον βραδινό ύπνο. Μάθετέ τα επίσης να κοιμούνται σε σκοτεινό δωμάτιο και σε άνετες συνθήκες (ησυχία, όχι πολλή ζέστη, ούτε κρύο). Μην βάλετε τηλεόραση στο δωμάτιό τους. Μην τα αφήνετε να παίζουν με κινητά και κομπιούτερ πριν τον βραδινό ύπνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σέβεστε επίσης τους κιρκάδιους ρυθμούς τους, δηλαδή το βιολογικό τους ρολόι. «Αν το μικρό παιδί εκ φύσεως θέλει να κοιμάται αργά, μην το πιέζετε να μπαίνει νωρίς για ύπνο», συνιστά ο ειδικός. «Αν το πρωί κοιμάται βαθιά και δεν ξυπνάει εύκολα, σημαίνει πως έτσι είναι ρυθμισμένος ο οργανισμός του. Αντί να προσπαθήσετε να το αλλάξετε αυτό, προσπαθήστε να το προσαρμόσετε ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα αργότερα στη ζωή του».