ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Πώς το μικροβίωμα εντέρου επηρεάζει την υγεία των οστών

Είναι γνωστό ότι η μειωμένη οστική πυκνότητα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Πώς το μικροβίωμα εντέρου επηρεάζει την υγεία των οστών

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι επιστημονικές αποδείξεις για τη σημασία του εντερικού μικροβιώματος στη συνολική υγεία του οργανισμού και στην μακροζωία.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών μας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων. Η πρώτη ήταν η Framingham Third Generation Study στην οποία συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, ενώ η δεύτερη ήταν η μελέτη Osteoporotic fractures in Men (MrOS) στην οποία συμμετέχουν μόνο ηλικιωμένοι άνδρες.

Οι ειδικοί θέλησαν να εξετάσουν αν το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την υγεία των οστών.

Είναι γνωστό ότι η μειωμένη οστική πυκνότητα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τα κατάγματα στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, δύο συγκεκριμένα βακτήρια, τα Akkermansia και DTU089 συνδέονται με χειρότερη οστική υγεία στους ηλικιωμένους.

Το πρώτο είχε συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Το δεύτερο βακτήριο ανήκει στην οικογένεια Clostridia και τα επίπεδά του είναι αυξημένα στους ασθενείς που κάνουν καθιστική ζωή και δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα των παραπάνω μικροβίων είχαν τους χειρότερους δείκτες οστικής πυκνότητας. Διαπιστώσαμε επίσης ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία της γήρανσης στα οστά, προκαλώντας οστεοπόρωση», τόνισαν οι συγγραφείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι νωρίς να πούμε με βεβαιότητα ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την οστική υγεία. Προφανώς οι παρατηρήσεις μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές και πιο λεπτομερείς μελέτες που να αναδείξουν συγκεκριμένους μηχανισμούς για την παραπάνω σύνδεση. Αν τελικά η σύνδεση αυτή αποδειχθεί, τότε θα έχουμε ένα νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα προστατεύουν την υγεία των οστών», καταλήγουν οι συγγραφείς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.