ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τώρα αυτό για καλό το είπε ο Ιάπωνας; Άσε μας στο πόνο μας. «Μιλάνε οι χήρες, μιλάνε κι οι παντρεμένες»

Πώς το σκάψιμο στη μύτη μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Το ανεξερεύνητο μονοπάτι προς τη νόσο

Πώς το σκάψιμο στη μύτη μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 αποκαλύπτει μια πιθανή, αν και όχι ακόμη πλήρως αποδεδειγμένη, σύνδεση ανάμεσα στο σκάλισμα της μύτης και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν τραυματίζεται ο εσωτερικός ιστός της μύτης, κάποια επικίνδυνα βακτήρια μπορεί να βρουν πρόσβαση στον εγκέφαλο, προκαλώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μοιάζουν με τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίζεται σε πειράματα με ποντίκια, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ στην Αυστραλία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το βακτήριο Chlamydia pneumoniae, γνωστό για τη σύνδεσή του με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το βακτήριο εντοπίζεται συχνά σε εγκεφάλους ασθενών με άνοια όψιμης έναρξης.

Όταν τα ποντίκια εκτέθηκαν στο Chlamydia pneumoniae, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βακτήριο μπορούσε να ταξιδέψει από τη ρινική κοιλότητα προς τον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού νεύρου.

Σε περιπτώσεις όπου υπήρχε βλάβη στο ρινικό επιθήλιο, τον ιστό που καλύπτει το εσωτερικό της μύτης, η βακτηριακή διείσδυση ήταν πιο εύκολη και πιο επιβλαβής.

Το αποτέλεσμα ήταν συσσώρευση της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδές στον εγκέφαλο των ποντικιών, ενός στοιχείου-κλειδί που συνδέεται άμεσα με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι το Chlamydia pneumoniae μπορεί να φτάσει από τη μύτη στον εγκέφαλο και να προκαλέσει παθολογικές αλλαγές αντίστοιχες με εκείνες της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, νευροεπιστήμονας Τζέιμς Σεντ Τζον.

«Παρατηρήσαμε την πρόοδο του βακτηρίου σε λιγότερο από 72 ώρες – κάτι που είναι ανησυχητικό και για τους ανθρώπους».

Παρότι δεν είναι βέβαιο πως τα αποτελέσματα είναι απόλυτα συγκρίσιμα με τον ανθρώπινο οργανισμό, η μελέτη ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση του πώς ενδέχεται να ξεκινά η νόσος Αλτσχάιμερ.

Το σκάλισμα της μύτης, αν και συνηθισμένη συνήθεια για πολλούς (σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και 9 στους 10 ανθρώπους το κάνουν), ενδέχεται να κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.