Μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ο ύπνος τους διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Συγκεκριμένα, μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες καθώς μεγαλώνουν, σε σύγκριση με συνομήλικούς τους που ξεκουράζονται περισσότερο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, εξέτασε μια ομάδα σχεδόν 8.000 δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έπασχαν από κάποια χρόνια ασθένεια στην ηλικία των 50 ετών.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών εξετάσεων, τις οποίες πραγματοποιούσαν κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια σε διάστημα 25 ετών.
Για τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τον ύπνο τους στην ηλικία των 50 ετών, όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα αντιμετώπιζαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Για τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τον ύπνο τους στην ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32% και στους 70 ετών ήταν 40% μεγαλύτερος.
Στις ασθένειες για τις οποίες υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος περιλαμβάνονται ο διαβήτης, ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια νεφρική νόσος, η ηπατική νόσος, η κατάθλιψη, η άνοια, ψυχικές διαταραχές, η νόσος του Πάρκινσον και η αρθρίτιδα.