Το παγωτό, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί αγαπημένη συνήθεια τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, καθώς μας δροσίζει ειδικά τις ζεστές μέρες της θερινής περιόδου.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδέσει το παγωτό με μια «ένοχη» απόλαυση, σκεπτόμενοι ότι είναι κάτι ανθυγιεινό.
Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα;
Ένας Αμερικανός ιστορικός δημόσιας υγείας αποκάλυψε πώς πολυάριθμες μελέτες εδώ και δεκαετίες έχουν επανειλημμένα βρει «μυστηριώδη» πιθανά οφέλη του παγωτού στην υγεία. Μόνο που οι επιστήμονες τα αγνοούν.
Σε ένα άρθρο του για το περιοδικό Atlantic, ο David Merritt Johns είπε ότι άρχισε να ψάχνει το θέμα πιο συστηματικά το περασμένο καλοκαίρι, αφού άκουσε για κάποια έρευνα του 2018 από έναν διδακτορικό φοιτητή του Χάρβαρντ ο οποίος είχε βρει ότι τρώγοντας μισό φλιτζάνι (64 γραμμάρια) παγωτό την ημέρα κάνει καλό στους διαβητικούς μιας και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Ο επιδημιολόγος Mark Pereira διαπίστωσε ότι τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά, όπως το παγωτό, συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης συνδρόμου αντίστασης στην ινσουλίνη (μία κατάσταση που προηγείται του διαβήτη) μεταξύ υπέρβαρων ατόμων, αλλά τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Οι επιστήμονες προτίμησαν να επικεντρωθούν στα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία.
Ο Johns, επικαλείται επίσης τον γλυκαιμικό δείκτη του παγωτού, ο οποίος είναι χαμηλότερος από το καστανό ρύζι, και τα υποτιθέμενα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αλλά όλα τα ευρήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή στη Βρετανία.
Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το παγωτό
Ο John Ford, ακαδημαϊκός γιατρός δημόσιας υγείας και ανώτερος κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου είπε ότι «το πρόβλημα τελικά είναι ότι προσπαθούμε να συνδέσουμε ένα όφελος στην υγεία με ένα μόνο τρόφιμο, ενώ στην πραγματικότητα τρώμε μια ποικιλία τροφών και είναι ολόκληρο το διατροφικό μας πρότυπο που μετράει».
Ο Δρ Duane Mellor, ανώτερος λέκτορας και διαιτολόγος στην Ιατρική Σχολή του Aston παραδέχτηκε ότι το παγωτό «μπορεί να περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά», όπως το ασβέστιο, και ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά αυτά είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη και θερμίδες.
«Συνολικά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να θεωρούμε το παγωτό ως υγιεινή τροφή, παρά μόνο ως κάτι που μπορούμε να απολαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες ως μέρος ενός γενικού διατροφικού προτύπου υγείας», πρόσθεσε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.