Οι ερευνήτριες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παιδικής Ευημερίας του πανεπιστημίου του Canterbury μελέτησαν τις επιπτώσεις της έκθεσης των παιδιών σε οθόνες κατά την πρώιμη παιδική ανάπτυξη.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 6.000 παιδιά, που συνελέχθησαν από την μεγαλύτερη διαχρονική μελέτη της Aotearoa New Zealand, Growing Up in New Zealand, οι ερευνήτριες αξιολόγησαν την έκθεση των παιδιών σε οθόνες σε ηλικίες 9 μηνών, 2 ετών, 4 ετών, 5 ετών και 8 ετών.
Οι ερευνήτριες μέτρησαν τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά στις οθόνες σε διαφορετικά στάδια της παιδικής ηλικίας σε σχέση με:
τη γλώσσα
Έλαβαν επίσης υπόψη παράγοντες, όπως η εκπαίδευση της μητέρας και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας.
“Τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο χρόνο σε οθόνες κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας (9 μηνών έως 5 ετών) σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε μετρήσεις γλωσσικής και εκπαιδευτικής ικανότητας και αυξημένα προβλήματα κοινωνικοποίησης αναφέρθηκαν από τους γονείς σε ηλικία 5 και 8 ετών», είπε η ερευνήτρια.
Η έκθεση σε οθόνες περιελάμβανε τον άμεσο χρόνο σε οθόνη, παρακολουθώντας τηλεόραση ή μια συσκευή και τον έμμεσο χρόνο σε οθόνη, όπου το παιδί βρισκόταν σε ένα δωμάτιο με ενεργοποιημένη την τηλεόραση αλλά δεν παρακολουθούσε ενεργά.
Οι ερευνήτριες του UC αξιολόγησαν επίσης τον αντίκτυπο που έχει ο χρόνος οθόνης στην ανάπτυξη λόγω του μειωμένου χρόνου συμμετοχής σε άλλες δραστηριότητες.
Η ερευνήτρια είπε ότι τα παιδιά με υψηλά επίπεδα έκθεσης σε οθόνες ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε πιο πλούσιες κοινωνικά και αισθητηριακές δραστηριότητες παιδικής ηλικίας, όπως ομάδες παιχνιδιού, μουσεία, πάρκα και πολιτιστικές εκδηλώσεις:
«Ο χρόνος έκθεσης σε οθόνες είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη των παιδιών. Αλλά είναι ένας που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένος. Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι η εποχή όπου οι γονείς έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στις συνήθειες των παιδιών και είναι μια κρίσιμη περίοδος για τον καθορισμό υγιεινών συνηθειών. Οπότε αν μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο οθόνης στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα που επηρεάζουν την καλή υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών”.
Οι ειδικοί συνιστούν:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.