Η αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες για την κατάσταση της υγείας. Οι τιμές της παρουσιάζουν αυξομειώσεις στη διάρκεια της ημέρας, αναλόγως με τις δραστηριότητες που κάνουμε, αλλά οι αποκλίσεις φυσιολογικά δεν είναι σημαντικές.
Όταν, όμως, είναι επίμονα αυξημένη και δεν λαμβάνονται μέτρα για την μείωσή της, οδηγεί σε ουλές και σκλήρυνση των αρτηριών. Μην περιμένετε, όμως, να αναπτύξετε συμπτώματα για να μετρήσετε την πίεσή σας. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες δοξασίες, κατά κανόνα γινόμαστε υπερτασικοί χωρίς να το αντιληφθούμε.
Επειδή, όμως, η υπέρταση αποτελεί κύρια αιτία όχι μόνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, αλλά και στυτικής δυσλειτουργίας, απώλεια της όρασης και νεφρικής ανεπάρκειας, καλό είναι να ξέρουμε τι σημαίνουν οι μετρήσεις που βλέπουμε στο πιεσόμετρο. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (American Heart Association – ΑΗΑ) εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Με τον όρο «αρτηριακή πίεση» περιγράφεται η πίεση που ασκεί το αίμα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, καθώς διέρχεται από μέσα τους.
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πιέσεως γίνονται με δύο αριθμούς. Ο μεγαλύτερος αντιστοιχεί στην συστολική αρτηριακή πίεση. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών με κάθε κτύπο της καρδιάς.
Ο δεύτερος αριθμός, που είναι μικρότερος, αντιστοιχεί στην διαστολική αρτηριακή πίεση. Δείχνει την πίεση που ασκεί το αίμα στα αρτηριακά τοιχώματα όταν η καρδιά αναπαύεται μεταξύ των κτύπων.
Συνήθως προσέχουμε τον μεγάλο αριθμό (την συστολική αρτηριακή πίεση) που αποτελεί και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μετά την ηλικία των 50 ετών. Στους περισσότερους ανθρώπους ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά με την πρόοδο της ηλικίας, λόγω:
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η διαστολική πίεση είναι άνευ σημασίας. Ούτε πρέπει να είναι και οι δύο αριθμοί αυξημένοι για να διαγνωστεί κάποιος με υπέρταση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού διπλασιάζεται στα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω:
Η αρτηριακή πίεση μετριέται σε χιλιοστά (σε συντομογραφία: mm) της στήλης υδραργύρου (το χημικό σύμβολο του υδραργύρου είναι Hg). Οι πρώτες συσκευές που έκαναν ακριβείς μετρήσεις της πιέσεως περιείχαν υδράργυρο, ο οποίος ακόμα χρησιμοποιείται στην Ιατρική ως η καθιερωμένη μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.
Στην Ελλάδα, πάντως, πολλοί δεν αναφέρονται στην πίεσή τους σε δεκάδες ή εκατοντάδες, όπως είναι η σωστή μέτρηση, αλλά σε μονάδες ή δεκάδες. Η πίεση 120/80 mmHg, λ.χ., αποκαλείται «12/8» και η πίεση 160/95 mmHg ως «16/9,5».
Σύμφωνα με την ΑΗΑ, η αρτηριακή πίεση μπορεί να ταξινομηθεί σε πέντε κατηγορίες ως εξής:
Αν δείτε ξαφνικά την συστολική πίεσή σας στα 180 mmHg ή/και τη διαστολική στα 120 mmHg, περιμένετε 5 λεπτά και ξαναμετρήστε την πίεσή σας. Αν ακόμα βλέπετε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, συνιστά η ΑΗΑ.
Ωστόσο, αν έχετε αρτηριακή πίεση 180/120 mmHg που συνοδεύεται από συμπτώματα τα οποία υποδηλώνουν οργανική βλάβη, μην περιμένετε ούτε 5 λεπτά. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή ζητήστε να σας μεταφέρουν αμέσως στο νοσοκομείο. Υπάρχει κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ύποπτα συμπτώματα είναι:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.