ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Πότε ο χυμός μήλου μπορεί να γίνει τοξικός

Το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι τα 10 ppb

Πότε ο χυμός μήλου μπορεί να γίνει τοξικός

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η έκθεση των βρεφών και των μικρών παιδιών στο αρσενικό, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έθεσε νέα όρια στην ποσότητα της ανόργανης περιβαλλοντικής τοξίνης που μπορεί να περιέχει ο χυμός μήλου.

Το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι τα 10 ppb (parts per billion=μέρη στο δισεκατομμύριο), αριθμός που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2013.

Αν και το όριο δεν αποτελεί προϋπόθεση για τους κατασκευαστές, ο οργανισμός είπε ότι ελπίζει πως η κατευθυντήρια γραμμή θα χρησιμεύσει ως ενθάρρυνση. Ενώ ορισμένα δείγματα χυμού μήλου περιέχουν 3 ppb και 5 ppb, άλλα περιέχουν πάνω από 10 ppb.

Είναι πιθανό οι οδηγίες να συμβάλουν στη μείωση του ορίου με την πάροδο του χρόνου. «Καθώς τα χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού προστατεύουν τη δημόσια υγεία, αναμένουμε να επανεξετάσουμε αυτό το επίπεδο δράσης ως μέρος του σχεδίου Closer to Zero του FDA», αναφέρει ο Οργανισμός.

Πολλοί κατασκευαστές τηρούν ήδη το επίπεδο των 10 ppb, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο το Consumer Reports και ένα τεστ του 2018 για τους χυμούς φρούτων.

«Όλοι οι χυμοί στις δοκιμές του Consumer Reports, εκτός από έναν, είχαν επίπεδα ανόργανου αρσενικού κάτω από το όριο των 10 ppb του FDA και το 58% είχαν επίπεδα κάτω από το συνιστώμενο όριο του Consumer Reports των 3 ppb».

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο FDA εστιάζει πλέον στην αντιμετώπιση των χημικών ουσιών των τροφίμων και των βαρέων μετάλλων. Ας ελπίσουμε ότι ο FDA θα συνεχίσει να εστιάζει σε αυτά τα ζητήματα, να παρακολουθεί και να αναλαμβάνει δράση εάν εντοπίσει ανησυχητικά επίπεδα ανόργανου αρσενικού σε χυμούς μήλου».

Αν και το οργανικό αρσενικό υπάρχει σε ψάρια και οστρακοειδή και δεν είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, το ανόργανο αρσενικό βρίσκεται στο έδαφος, τα ιζήματα και τα υπόγεια ύδατα. Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή χρωμάτων και τον έλεγχο των παρασίτων και δεν είναι καλοήθεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.