Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Rohan Dharmakumar από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, διαπιστώθηκε ότι ο σίδηρος εμπλέκεται στον σχηματισμό λιπώδους ιστού στην καρδιά και οδηγεί σε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια του περίπου 50% των επιζώντων εμφράγματος.
Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για θεραπείες που έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την καρδιακή ανεπάρκεια σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλά εκατομμύρια παγκοσμίως σε ετήσια βάση.
«Για πρώτη φορά, εντοπίσαμε μια βασική αιτία χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας μετά από έμφραγμα», είπε ο Dharmakumar, διευθυντής του Krannert Cardiovascular Research Center της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα ποσοστά επιβίωσης μετά από έμφραγμα, πάρα πολλοί επιζώντες υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπλοκές όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα νέα ευρήματα ρίχνουν φως στο ποιοι κινδυνεύουν και γιατί, υποδεικνύοντας έναν αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης αυτών των επιπλοκών.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες από ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ακολούθησε μοντέλα μεγάλων ζώων για έξι μήνες.
Διαπίστωσε ότι σε εμφράγματα που οδηγούν σε αιμορραγία εντός του καρδιακού μυός -που είναι περίπου τα μισά- ο ουλώδης ιστός αντικαθίσταται σιγά σιγά από λίπος.
Ο λιπώδης ιστός δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα από την καρδιά και αυτό οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά σε θάνατο πολλούς επιζώντες από αιμορραγικά εμφράγματα, είπε ο Dharmakumar.
«Χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης, ιστολογικές και βιομοριακές αναλύσεις και διάφορες άλλες τεχνολογίες, δείξαμε ότι ο σίδηρος από τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι αυτός που ευθύνεται για αυτή τη διαδικασία», εξήγησε.
«Όταν αφαιρέσαμε τον σίδηρο, μειώσαμε την ποσότητα λίπους στον καρδιακό μυ. Αυτό το εύρημα ανοίγει μια οδό για κλινικές έρευνες για τη θεραπεία ή τον μετριασμό των επιπτώσεων που σχετίζονται με τον σίδηρο σε ασθενείς με αιμορραγικό έμφραγμα του μυοκαρδίου».
Ο Dharmakumar και οι συνεργάτες του δοκιμάζουν επί του παρόντος θεραπεία χηλίωσης του σιδήρου. Η θεραπεία χηλίωσης αντλεί τα μεταβολικά απόβλητα και τα τοξικά μέταλλα από την κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με την έκχυση χηλικών παραγόντων, όπως αιθυλενο-διαμινο-τετραοξικό οξύ (EDTA), που δεσμεύονται με άλλες ουσίες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.