Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) προχώρησε στην έκδοση συστάσεων που αφορούν στην κατά το δυνατόν καλύτερη διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με βήχα. 

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στον μηχανισμό, τις αιτίες του και τα προβλήματα που προκαλεί.

Ο βήχας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα που οδηγεί έναν ασθενή στον ιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνονται σε πληθώρα νοσημάτων, πνευμονικών και έξω-πνευμονικών, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως τα φάρμακα και τη χρήση οποιουδήποτε καπνικού προϊόντος.

Ανάλογα με τη διάρκειά του ο βήχας μπορεί να είναι οξύς, υποξύς ή χρόνιος και μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς επηρεάζει τις ημερήσιες δραστηριότητες, τον ύπνο και τις κοινωνικές σχέσεις.

Βήχας: Τι είναι και γιατί γίνεται

Ο βήχας είναι ένας αμυντικός αντανακλαστικός μηχανισμός με τον οποίο ο οργανισμός απομακρύνει εκκρίσεις και κάθε άλλη ερεθιστική ουσία από τον βλεννογόνο των αεροφόρων οδών. Χρησιμεύει ως συμπληρωματικός μηχανισμός κάθαρσης, όταν η φυσιολογική βλεννοκροσσωτή κάθαρση του τραχειοβρογχικού δέντρου είναι ανεπαρκής.

Προέρχεται από ερεθισμό των υποδοχέων του βήχα που υπάρχουν στο φάρυγγα, λάρυγγα και τους βρόγχους. Επίσης, μπορεί να προκαλείται και εκούσια από τον φλοιό του εγκεφάλου.

Εάν ο βήχας συνοδεύεται από απόχρεμψη (περισσότερο από 30 ml την ημέρα), τότε χαρακτηρίζεται ως παραγωγικός βήχας. Εάν όχι, τότε είναι μη παραγωγικός ή ξηρός βήχας. Ο αποτελεσματικός βήχας απαιτεί την παραγωγή ενός μεγάλου ρεύματος εκπνεόμενου αέρα, ο οποίος κινείται με μεγάλη γραμμική ταχύτητα (>400L/min) διαμέσου των αεραγωγών, με στόχο να απομακρύνει εκκρίσεις, ερεθιστικούς παράγοντες και εισπνεόμενα μικροσωματίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!