Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει πως οι γυναίκες διατρέχουν περισσότερους κινδύνους από τους άνδρες με την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων αλκοόλ.
Όπως λέει, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι άνδρες, γυναίκες και μειονότητες πλήττονται με διαφορετικούς τρόπους από τις βλαβερές επιδράσεις των ποτών.
Η βιομηχανία των οινοπνευματωδών ποτών προσαρμόζει την προώθησή τους για να στοχεύσει τα διαφορετικά φύλα.
Ωστόσο δεν κάνουν το ίδιο και όσοι χαράσσουν τις πολιτικές για τον έλεγχο της κατανάλωσής τους, συνεχίζει ο Οργανισμός. Και αυτό πρέπει πια να αλλάξει.
Η βιομηχανία χρησιμοποιεί ολοένα περισσότερο προσεγγίσεις βασισμένες στο φύλο για να προσελκύσει τους καταναλωτές, προσθέτει. Έχει ζωτική σημασία να προσαρμοστούν και οι πολιτικές στις μεταβαλλόμενες τακτικές του μάρκετινγκ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μετά τις αλλεπάλληλες ενημερωτικές εκστρατείες κατά άλλων προϊόντων που βλάπτουν την δημόσια υγεία, όπως τα τσιγάρα, ο ΠΟΥ στρέφει ολοένα συχνότερα την προσοχή στο αλκοόλ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η κατανάλωσή του συμβάλλει σε 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Συμβάλλει επίσης στην φτωχή υγεία και σε αναπηρίες σε εκατομμύρια άλλα άτομα. Συνολικώς, η κατάχρησή του ευθύνεται για το 5,1% της παγκόσμιας επίπτωσης των νοσημάτων και των τραυματισμών.
Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι:
Αποτελεί επίσης κύριο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου και αναπηρίας στις ηλικίες 15-49 ετών. Στους νέους ευθύνεται για το 10% όλων των θανάτων.
Ευάλωτες ομάδες
Ο ΠΟΥ τονίζει πως μελέτες δείχνουν ότι η βιομηχανία των οινοπνευματωδών ποτών στοχεύει ολοένα περισσότερο τις γυναίκες. Από τις συσκευασίες έως τις διαφημίσεις, δίνει έμφαση σε πλευρές του φεμινισμού ή της γυναικείας φιλίας.
Στην Αφρική και την Ινδία, λ.χ., οι γυναίκες στοχεύονται με γλυκά ποτά που προωθούνται ως αντιπροσωπευτικά ελευθερίας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.
Ωστόσο οι γυναίκες υφίστανται περισσότερες βλάβες με λιγότερο αλκοόλ, λέει ο ΠΟΥ. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ εξελίσσονται πιο γρήγορα σε αυτές. Επιπλέον, υφίστανται περισσότερες δευτερογενείς βλάβες από την χρήση αλκοόλ από συντρόφους, συγγενείς και άλλους.
Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα επίσης υφίσταται διαφορετικές βλάβες, αναφέροντας συχνά αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Τέλος, η αποικιοκρατία και η οικονομική περιθωριοποίηση έχουν αφήσει σε αυξημένο κίνδυνο και τους αυτόχθονες πληθυσμούς.
Οι δυνητικές επιπτώσεις
Συνολικώς το αλκοόλ είναι αιτιολογικός παράγοντας σε περισσότερες από 200 ασθένειες και τραυματισμούς. Στα πιθανά νοσήματα που προκαλεί συμπεριλαμβάνονται:
Το αλκοόλ εμπλέκεται επίσης αιτιολογικά στην αρνητική έκβαση παθήσεων όπως η HIV/AIDS λοίμωξη και η φυματίωση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.