Εάν έχετε πρησμένους λεμφαδένες στον λαιμό σας ή αλλού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι ότι έχετε καρκίνο, επειδή αυτό συνδέεται μερικές φορές με καρκίνο.

Αλλά δεν είναι τόσο πιθανό όσο νομίζουν πολλοί.

Αν και οι διογκωμένοι λεμφαδένες συνδέονται μερικές φορές με καρκίνο, τις περισσότερες φορές είναι καλοήθεις (όχι καρκινικοί) και εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μιας ασθένειας ή άλλης κατάστασης υγείας. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν, ότι όταν υποβάλλονται σε βιοψία για καρκίνο, σπάνια αποδεικνύονται κακοήθεις (καρκινικοί).

Τι είναι οι λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες είναι δομές ωοειδούς σχήματος που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Περιέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση ιών, βακτηρίων και άλλων ξένων εισβολέων. Αποτελούν σημαντικό παράγοντα στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Τείνουν να διογκώνονται ως απόκριση σε μόλυνση ή άλλη κατάσταση υγείας.

Έχουμε περισσότερους από 800 λεμφαδένες διάσπαρτους σε όλο το σώμα μας. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς βρίσκονται στο κεφάλι και τον λαιμό μας. Όταν διογκώνονται, αυτό τείνει να συμβαίνει στον λαιμό ή στην μασχάλη ή στην βουβωνική χώρα.

Πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν διογκωμένοι οι λεμφαδένες

Συνήθως, παραμένουν διογκωμένοι για περίπου 2 εβδομάδες περίπου. Είναι αιτία ανησυχίας εάν αυτό παραμείνει για περισσότερες από 4 εβδομάδες.

Αλλά ακόμα κι αν παραμείνουν διογκωμένοι για τόσες εβδομάδες ή περισσότερο, είναι σπάνιο να οφείλονται σε καρκίνο.

Πότε οι λεμφαδένες διογκώνονται χωρίς να υπάρχει καρκίνος
Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να προσδιοριστεί ο κύριος λόγος, οι λεμφαδένες σας μπορεί να διογκωθούν για διάφορους λόγους.

Λοιμώξεις:

-κοινό κρυολόγημα
-λοιμώξεις του λαιμού
-μολύνσεις αυτιών
-αμυγδαλίτιδα
-οδοντικά αποστήματα
-αδενικός πυρετός
-κυτταρίτιδα

Αυτοάνοσες καταστάσεις:

-λύκος
-ρευματοειδής αρθρίτιδα
-σαρκοείδωση
-αμυλοείδωση
-ηωσινοφιλική κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα

Άλλες λιγότερο κοινές αιτίες:

-ερυθρά
-ιλαρά
-HIV/AIDS
-φυματίωση
-σύφιλη
-λεμφοπολλαπλασιαστικές διαταραχές: μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από υπερπαραγωγή λεμφοκυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού)

Είναι οι διογκωμένοι λεμφαδένες αβλαβείς αν δεν σχετίζονται με τον καρκίνο;
Τις περισσότερες φορές, το πρήξιμο/διόγκωση υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες. Από μόνοι τους, οι διογκωμένοι λεμφαδένες δεν είναι επικίνδυνοι και δεν οδηγούν σε περαιτέρω επιπλοκές. Ωστόσο, όταν είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής υποκείμενης νόσου ή πάθησης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Οι περισσότερες από τις αιτίες, όπως οι κοινές ιογενείς λοιμώξεις, δεν είναι σοβαρές. Οι πιο σοβαρές υποκείμενες παθήσεις που προκαλούν διόγκωση των λεμφαδένων είναι ο καρκίνος και η σήψη, μια ακραία ανοσοαπόκριση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Και οι δύο είναι σπάνιες αιτίες διογκωμένων λεμφαδένων.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για καθοδήγηση, όπως:

-εάν οι διογκωμένοι λεμφαδένες σας συνεχίζουν να μεγαλώνουν ή δεν έχουν μειωθεί σε μέγεθος μετά από 2 εβδομάδες
-εάν τους αισθάνεστε σκληρούς στην αφή και αν δεν κινούνται λίγο όταν τους πιέζετε
-εάν αντιμετωπίζετε υψηλό πυρετό για περισσότερες από 3-4 ημέρες ή εάν αντιμετωπίζετε νυχτερινές εφιδρώσεις
-εάν δεν συμπίπτουν με ασθένεια ή έξαρση μιας αυτοάνοσης πάθησης
-εάν είναι διογκωμένοι κάτω ή ακριβώς πάνω από την κλείδα σας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν οι λεμφαδένες σας είναι τόσο διογκωμένοι που δυσκολεύεστε να καταπιείτε σωστά!