Δεκάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις και επικουρικοί γιατροί σε νοσοκομεία όλης της χώρας δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον τους, καθώς -όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των σωματείων τους- δεν υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για τη μονιμοποίησή τους.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαβλέπουν τον κίνδυνο κατάρρευσης της τριτοβάθμιας δημόσιας υγείας, καθώς όπως επισημαίνουν, τους επόμενους μήνες θα λήξουν οι συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου δεκάδων εργαζομένων και επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα να απογυμνωθούν τα, ήδη, υποστελεχωμένα από προσωπικό νοσοκομεία.
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου: 25 εργαζόμενοι με συμβάσεις θα βρεθούν στο δρόμο
Εικοσιπέντε εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο “στενάζει” από ελλείψεις προσωπικού, αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης δεν απαντά θετικά στα αιτήματά τους για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κάτω από νέο καθεστώς μόνιμης σχέσης εργασίας με το νοσοκομείο. Πρόκειται για νοσηλευτές, καθαρίστριες, μάγειρες και τραπεζοκόμους η απόλυση των οποίων, όπως λένε οι εκπρόσωποι του σωματείου τους, “θα εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης τους ίδιους και τις οικογένειες τους και θα επιδεινώσει τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία κλινικών και των υπηρεσιών καθαριότητας και διατροφής”.
Θριάσιο νοσοκομείο: Στο απροχώρητο οι ελλείψεις νοσηλευτών και τραυματιοφορέων – Επιδείνωση της κατάστασης όταν λήξουν οι συμβάσεις
Στο Θριάσιο νοσοκομείο, στο οποίο υπάρχουν δεκάδες κενές οργανικές θέσεις γιατρών, 77 νοσηλευτών και 45 τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αν απολυθούν οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, αλλά και μετά την απόρριψης από όλα τα κόμματα της Βουλής, του αιτήματος των εργαζόμενων για μονιμοποίηση τους, με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Στο πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτών, βέβαια, αναμένεται να υπάρξει σημαντική ανακούφιση με τις 2.000 νέες προσλήψεις που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ μέσα στο 2019, τις οποίες εξήγγειλε πρόσφατα το Μαξίμου. Προσλήψεις, που θα δώσουν ανάσα ανακούφισης στα δημόσια νοσοκομεία.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τους επικουρικούς γιατρούς:
“Η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, με υπολειτουργία και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς. Ήδη, συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019”.
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: Εσκεμμένη απαξίωση της δημόσιας Υγείας με σχέδιο τη δημιουργία “αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων”
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο νοσοκομείο Θριάσιο σε σχετική ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για “σχέδιο απαξίωσης της δημόσιας υγείας”:
“Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Προειδοποιούμε ότι θα ενταθεί η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, μέσω των εκπροσώπων τους, ζηούν από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για:
να παραμείνουν οι 25 συμβασιούχοι συνάδελφοι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα
να εκδοθεί προκήρυξη για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας με μόνιμο προσωπικό.
να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
να ανακληθεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των νοσοκομείων και να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί συνάδελφοι με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.