Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα υπογονιμότητας είναι αφιερωμένη η 15η Ιουνίου που, όπως και κάθε χρόνο κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Assisted Conception Taskforce (ACT), έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), υπογόνιμο θα θεωρηθεί ένα ζευγάρι που δεν θα έχει επιτύχει τη σύλληψη έπειτα από ένα έτος συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Όπως επισημαίνει ο Π.Ο.Υ., η υπογονιμότητα είναι μια διαταραχή της υγείας που χρήζει αντιμετώπισης.
Στην εξωσωματική γονιμοποίηση θα αναζητήσουν τη λύση πολλά ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί, με την Ελλάδα να καταγράφει υψηλότερα ποσοστά ετήσιων γεννήσεων μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, ήτοι πάνω από το 5% έναντι 2-3%, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ειδικότερα για τη χώρα μας, η διαδικασία της εξωσωματική γονιμοποίησης διευκολύνεται και διευρύνεται, χάρη στις δύο αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο αναφορικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη και τη νομική κατοχύρωση της κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους μεταξύ άλλων.
Η κοινωνική ασφάλιση προβλέπει αποζημίωση για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τη σπερματέγχυση, τη συντήρηση ωαρίων ή τη χορήγηση θεραπείας για ανδρική υπογονιμότητα (γοναδοτροπίνες), κατόπιν σχετικής διαδικασίας και μέχρι ενός συγκεκριμένου αριθμού προσπαθειών όπως τέσσερις συνολικά (και ανά τετράμηνο τουλάχιστον) για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας ή/και εξωσωματική γονιμοποίηση.
Στον αντίποδα, η ιδιωτική ασφάλιση δεν προβλέπει κάλυψη για την περίπτωση της υπογονιμότητας καθώς στο σύνολο σχεδόν των συμβολαίων υγείας κάθε εταιρείας οι διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες ή/και χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας/στειρότητας και στα δυο φύλα υπάγονται στις γενικές εξαιρέσεις. Κάθε ενδιαφερόμενος και ενδιαφερόμενη θα πρέπει να προβεί σε εξονυχιστικό έλεγχο της αγοράς και σίγουρα με τη βοήθεια ενός ασφαλιστικού συμβούλου για να βρει κάποιο πρόγραμμα με καλύψεις για το επίμαχο ζήτημα, ενδεχομένως με μεγάλες περιόδους αναμονής και με υψηλά ασφάλιστρα.
Αυτό που μπορούν να εξασφαλίσουν όμως με την ιδιωτική ασφάλισή τους είναι η αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων και καταστάσεων υγείας που έχουν ενοχοποιηθεί για την υπογονιμότητα όπως:
- κιρσοκήλη, ένα οίδημα που προκαλεί φλεβική ανεπάρκεια στους όρχεις, το οποίο εντοπίζεται στο 15% του ανδρικού πληθυσμού και στο 40% υπογόνιμων ανδρών. Η χειρουργική της αντιμετώπιση προβλέπεται αναγράφεται στους σχετικούς πίνακες επεμβάσεων των συμβολαίων, στις μεσαίες συνήθως επεμβάσεις
- κρυψορχία, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και δεν αποτελεί κοινό τόπο για τα ασφαλιστήρια υγείας αφού κάποια θα το συμπεριλάβουν στις εξαιρέσεις μαζί με συγγενή νοσήματα ενώ σε άλλες θα αποτελεί καλυπτόμενο κίνδυνο. Ενδεικτικά, σε «τρέχον» συμβόλαιο προβλέπεται νοσοκομειακή κάλυψη για «Συστροφή όρχεως- ορχεοπηξία, διόρθωση κρυψορχίας, ορχεκτοµή» στις μεσαίες επεμβάσεις
- ενδομητρίωση, η οποία μπορεί να συντελέσει στην υπογονιμότητα των γυναικών μέσω διάφορων μηχανισμών όπως η διαταραχή της κινητικότητας και της δομής των σαλπίγγων ή ο σχηματισμός συμφύσεων στην πύελο. Μετά από μια χρονική αναμονή όπως 6 μήνες η αντιμετώπιση με καυτηρίαση του ενδομητρίου καλύπτεται από το συμβόλαιο ως μικρή επέμβαση
- ινομυώματα που μαζί με τους πολύποδες της μήτρας ευθύνονται για το 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Στις μεγάλες επεμβάσεις συνήθως των συμβολαίων προβλέπεται η εκπυρήνηση ινοµυώµατος µήτρας και αφαίρεση ινοµυώµατος. Αντίστοιχα στις μεγάλες επεμβάσεις συμπεριλαμβλανεται και η περίπτωση ενδοπυελικών συμφύσεων όπως λαπαροσκοπική λύση συµφύσεων σαλπίγγων.
- σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια. Οι φλεγμονές από χλαμύδια ή γονόρροια( βλεννόρροια) είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανδρική γονιμότητα, ενώ πολλές γυναίκες με λοίμωξη από χλαμύδια θα εκδηλώσουν σαλπιγγίτιδα ή γενικευμένη πυελική φλεγμονή με αποτέλεσμα τη στειρότητα. Στην αγορά υπάρχουν ατομικά και ομαδικά συμβόλαια υγείας που προβλέπουν διαγνωστικούς ελέγχους για διάφορες παθήσεις, με τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες να τίθενται υπό τον ευρύτερο όρο των Παθήσεων Γεννητικών Οργάνων, ωστόσο μπορεί να απαντηθεί και ως «Check up για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα».
Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις. Η ενημέρωση από τον ασφαλιστικό σύμβουλο και μια ιατρική καθοδήγηση ενδεχομένως μπορούν να οδηγήσει στην καλύτερη επιλογή.