Αδιαμφισβήτητα, το αυγό μαζί με το γάλα είναι οι μόνες πλήρεις φυσικές τροφές.
Το αυγό αποτελεί υπερτροφή, που μας κάνει καλό από τη βρεφική ηλικία και για όλη τη ζωή μας.
Από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής μας και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, το αυγό ως διατροφική επιλογή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και ενισχύει τη συγκέντρωση στο σχολείο, στη δουλειά και στο παιχνίδι!
Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου.
Αν σπάσετε αυγά και δείτε να έχουν μια ροζ ή ιριδίζουσα απόχρωση πετάξτε τα άμεσα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), πρέπει να πετάξετε τα αυγά σας αμέσως εάν παρατηρήσετε ότι τα ασπράδια έχουν «ροζ ή ιριδίζουσα» απόχρωση.
Η αλλαγή χρώματος ή ο ιριδισμός, όσο απαλός και αν είναι, μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση λόγω βακτηρίων ψευδομονάδας (Pseudomonas).
Αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος αλλοίωσης στα αυγά και η κατανάλωση αυγών μολυσμένων με τέτοια βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, λένε οι ειδικοί.
«Αυτό το βακτήριο παράγει μια πρασινωπή, φθορίζουσα, υδατοδιαλυτή χρωστική ουσία στο ασπράδι του αυγού. Αν συναντήσετε ένα αυγό με ένα ασπράδι αυγού εκτός κανονικού χρώματος, πετάξτε το», συνιστούν οι ειδικοί στο Κέντρο Ασφάλειας Αυγών.
Εκτός από το να προσέχετε τον ροζ, ή ιριδίζοντα χρωματισμό, μια μελέτη λέει ότι υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι τα αυγά σας είναι μολυσμένα με βακτήρια Pseudomonas.
«Τα χαλασμένα αυγά εκπέμπουν διαφορετικές άσχημες μυρωδιές, όπως ξινή, μούχλα, ή φρουτώδη» προειδοποιεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Poultry Science.
Εκτός από τις αλλαγές στο χρώμα του ασπραδιού, το οποίο μπορεί επίσης μερικές φορές να φαίνεται πράσινο, το ασπράδι υγροποιείται, γίνεται ινώδες και σχηματίζεται μια υπόλευκη και αργότερα καφετί κρούστα στον κρόκο”, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.