ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Προσοχή: Μην βάζετε ποτέ βαζελίνη ή βούτυρο στο ηλιακό έγκαυμα – Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Με ποιους τρόπους μπορείτε να καταπραΰνετε με ασφάλεια ένα ηλιακό έγκαυμα και τι να αποφεύγετε

Προσοχή: Μην βάζετε ποτέ βαζελίνη ή βούτυρο στο ηλιακό έγκαυμα – Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Το ηλιακό έγκαυμα είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. Τι πρέπει να κάνουμε για να το καταπραΰνουμε;

Το ερώτημα είναι πολύ σοβαρό, διότι δυστυχώς οι λανθασμένες αντιλήψεις για την αντιμετώπισή του καλά κρατούν.

Δερματολόγος τονίζει: «Η πρώτη σας κίνηση πρέπει να είναι να φύγετε αμέσως από τον ήλιο. Είναι γεγονός πως συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι πάθαμε έγκαυμα παρά μόνο όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Αν όμως είστε στην παραλία ή άλλο υπαίθριο χώρο και αντιληφθείτε ότι κοκκίνισε το δέρμα σας, πρέπει να πάτε αμέσως στη σκιά».

Η σκιά, όμως, δεν πρέπει να προέρχεται από την ομπρέλα θαλάσσης ή ένα δέντρο. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου αντανακλάται στην άμμο και στο νερό της θάλασσας. Επομένως, θα εξακολουθήσει το καμένο σας δέρμα να εκτίθεται σε αυτήν και να επιδεινώνεται.

Τι να μην βάζετε στο έγκαυμα

Επιστρέψτε λοιπόν στο σπίτι ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας και αρχίστε αμέσως να δροσίζετε το δέρμα σας. Προσέξτε μόνο με τι θα προσπαθήσετε να καταπραΰνετε το έγκαυμα.

Η βαζελίνη και οι κρέμες με ερεθιστικά συστατικά, αντενδείκνυνται εντελώς διότι δημιουργούν στην επιδερμίδα ένα στρώμα λίπους που «παγιδεύει» τη θερμότητα στο εσωτερικό της, αναφέρει η δερματολόγος.

Ανάλογες συστάσεις είχε κάνει πριν από λίγα χρόνια και η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ). Όπως είχε αναφέρει είναι μεγάλο λάθος να βάζει κανείς οποιαδήποτε λιπαρά ουσία στο ηλιακό έγκαυμα (βούτυρο, λάδι, βαζελίνη κ.λπ.).

Επιπλέον, οι τοπικές κρέμες που περιέχουν συστατικά με κατάληξη -καΐνη (π.χ. βενζοκαΐνη, λιδοκαΐνη) μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες επιδεινώνουν τη φλεγμονή, τονίζει η δερματολόγος.

Και κάθε κρέμα ή λοσιόν που περιέχει οινόπνευμα (αλκοόλ) και αρώματα, ξεραίνει το δέρμα και εμποδίζει την επούλωσή του.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση ενός ηλιακού εγκαύματος είναι οι κομπρέσες παγωμένου νερού. Η ΕΔΑΕ συνιστά να τις αφήνετε στο δέρμα σας για 20 λεπτά τη φορά, όσο συχνά χρειάζεστε.

Συνήθως πρέπει να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή ανά 2-3 ώρες. Συνεχίστε για όσες ημέρες ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας.

Άλλη καλή επιλογή είναι η εφαρμογή οδοντόπαστας, αλλά χωρίς μέντα ή παράγωγα μέντας όπως η μενθόλη, γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος. Η οδοντόπαστα απάγει τη θερμότητα.

Με τον ίδιο τρόπο δρα και το άπαχο γιαούρτι, το οποίο επιπλέον περιέχει πολύ νερό οπότε δρα και ενυδατικά.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πράσινο τζελ με αλόε βέρα, η οποία καταπραΰνει και δροσίζει το έγκαυμα, συνιστά η Dr. Piliang. Το φυτό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μειώσουν και τα ενοχλήματα που νιώθετε. Προμηθευτείτε, όμως, το τζελ από φυσικό κατάστημα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει προσμίξεις ερεθιστικών ουσιών ή αρώματα.

Όταν υποχωρήσει το έγκαυμα (συνήθως χρειάζεται 1-2 μέρες) τότε μπορείτε να αρχίσετε να ενυδατώνετε εντατικά το δέρμα σας. Όχι νωρίτερα, όμως, διότι υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί η θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος προκαλώντας περισσότερη φλεγμονή και πόνο.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Αν πονάτε πολύ, πάρτε κάποιο παυσίπονο. Εάν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη, μπορεί να είναι και αντιφλεγμονώδες (συμβουλευθείτε τον γιατρό σας επ’ αυτού). Και μην παραλείπετε να πίνετε άφθονο νερό: η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, βοηθά και το δέρμα σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μερικές φορές, όμως, καλό είναι να ελέγχει το ηλιακό έγκαυμα ένας γιατρός. «Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν το ηλιακό έγκαυμα βγάλει φλύκταινες, εάν πονάτε πάρα πολύ ή αναπτύξετε πυρετό, ρίγη, ζάλη ή νοητική σύγχυση», συνιστά η δερματολόγος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.