ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Προσοχή σε αυτούς τους παράγοντες που θα μπορούσαν να σε κάνουν πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση

Οκτώ παράγοντες που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί καν - αλλά σε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό

Προσοχή σε αυτούς τους παράγοντες που θα μπορούσαν να σε κάνουν πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση

Αν υπάρχει κάτι στον κόσμο που θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί το ελιξίριο της ζωής, αυτό αναμφίβολα είναι το νερό. Και ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείς, υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων το σώμα μπορεί να αφυδατωθεί. 

Αρχικά, «Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους βασικούς παράγοντες, ιδιαίτερα την ένταση της άσκησης ή της προπόνησης, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το πόσα υγρά έχεις καταναλώσει», λέει ο Michael Swartzon, παθολόγος πρωτοβάθμιας φροντίδας αθλητισμού στο Baptist Health Orthopedic Care. Ο Swartzon λέει ότι μόλις κάποιος χάσει δύο τοις εκατό της μάζας του σώματος από απώλειες υγρών ή περισσότερο, τα επίπεδα απόδοσής του μπορεί γρήγορα να μειωθούν και τα επίπεδα αφυδάτωσης θα ενταθούν. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά έναν μηχανισμό για να εκτιμήσουν πόση μάζα σώματος έχουν χάσει μέσω του ιδρώτα. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας, είναι να θυμάσαι ότι κάθε φορά που κάτι φεύγει από το σώμα σου, χάνεις και νερό. 

Παρακάτω θα δεις τους πιο απροσδόκητους παράγοντες που θα μπορούσαν να σε κάνουν πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση:

1. Το να είσαι σε νέο περιβάλλον

«Μερικοί από τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, είναι εκείνοι που δεν έχουν περάσει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον», λέει ο Swartzon. Αυτό ισχύει επίσης για εκείνους που αλλάζουν τις καθημερινές τους συνήθειες, όπως η αύξηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων το Σαββατοκύριακο, η δοκιμή ενός νέου μαθήματος προπόνησης ή το να κάνουν κάτι όλη μέρα στον ήλιο που δεν είναι της τυπικής ρουτίνας τους.

2. Το να πίνεις αλκοόλ μέσα στη μέρα

Είναι γνωστό πως το αλκοόλ μπορεί να σε αφυδατώσει άσχημα. Ωστόσο, μια ύπουλη αιτία αφυδάτωσης είναι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Το να πίνεις υγρά με μη ισορροπημένους ηλεκτρολύτες

«Λάβε υπόψη ότι εάν είσαι αφυδατωμένη και πίνεις πολύ νερό, μπορεί και πάλι να χρειάζεσαι περισσότερους ηλεκτρολύτες», λέει η διαιτολόγος Kylene Bogden. «Κάποιος που είναι εξαιρετικά δραστήριος, ειδικά στη ζέστη, και μόνο που πίνει νερό μπορεί να αφυδατωθεί. Όταν ιδρώνεις, χάνεις επίσης ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αθλητικά ποτά είναι δημοφιλή και χρήσιμα».

4. Κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη

Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι η καφεΐνη είναι ένα αφυδατωτικό ρόφημα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι σε κάνει να ουρείς περισσότερο. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαθιστάς τα υγρά που χάνεις από την καφεΐνη – στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να πίνεις δύο ποτήρια νερό για κάθε καφεϊνούχο ρόφημα που καταναλώνεις για να αναπληρώσεις αυτό που σε κάνει η καφεΐνη να χάνεις», λέει ο Swartzon.

5. Εκκένωση

«Και πάλι, οτιδήποτε φεύγει από το σώμα σου —ούρα, ιδρώτας, έμετος, διάρροια, ακόμη και η αναπνοή— μπορεί να σε κάνει να χάσεις νερό», λέει ο Bogden. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να αφυδατωθείς κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς κοιμάσαι (ειδικά αν έχεις την τάση να εισπνέεις και να εκπνέεις από το στόμα). Αυτές είναι όλες πολύ φυσιολογικές πτυχές της σωματικής λειτουργίας, γι’ αυτό το να πίνεις νερό και να ανακτάς τους ηλεκτρολύτες σου είναι καθημερινή ανάγκη.

6. Αναπνέεις βαριά

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορείς να δεις την αναπνοή σου; Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδρατμοί στην αναπνοή κρυώνουν σε σημείο που αρχίζει να γίνεται υγρό. Το εν λόγω υγρό είναι, φυσικά, κυρίως νερό. «Αυτός ο ατμός διαφεύγει πάντα από το σώμα σου· μπορείς απλά να τον δεις όταν είσαι έξω στο κρύο», λέει ο Bogden. «Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι σωματικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η άρση βαρών και τα αθλήματα είναι κύριες αιτίες αφυδάτωσης».

7. Ξεχνάς να ενυδατώνεσαι επειδή δεν κάνει ζέστη έξω

Πολλοί άνθρωποι -είτε ασκούνται είτε όχι- είναι επιρρεπείς στο να ξεχάσουν να ενυδατωθούν επαρκώς όταν κάνει κρύο έξω. «Είναι λογικό να πιστεύεις ότι δεν καταναλώνεις υγρά στο κρύο, αλλά σίγουρα το κάνεις και σίγουρα θα πρέπει να είσαι ακόμα ενυδατωμένη», λέει ο Bogden. «Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι αφυδατωτική σε οποιονδήποτε καιρό, όχι μόνο σε υψηλές θερμοκρασίες».

8. Συνεχής υποφαγία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το φαγητό μπορεί απολύτως να μας ενυδατώσει και η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων για εβδομάδες ή ακόμη και ημέρες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση», λέει ο Bogden. «Είναι σίγουρα σημαντικό να τρως όσο χρειάζεται το σώμα σου, γιατί αυτό σε βοηθά να έχεις μια τακτική επίγνωση των ενδείξεων πείνας και δίψας σου. Μερικές φορές, όταν δεν τρως και πίνεις, τα σημάδια του σώματός σου για πείνα, δίψα και αφυδάτωση μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν ή να παρουσιαστούν ως δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, γαστρεντερικά προβλήματα, σύγχυση και ευερεθιστότητα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.