Στη σημερινή κατάσταση, λόγω τραγικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στις νότιες περιοχές της Αττικής, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του καπνού από μια φωτιά στον οργανισμό μας.
Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς εξαπλώνεται ο καπνός που δημιουργεί η φωτιά στα τεράστια μέτωπά της σε Αττική.
Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι ο καπνός μπορεί να φτάσει σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από την εστία της φωτιάς, επομένως τον εισπνέουν και άνθρωποι σε απομακρυσμένες περιοχές.
Μάθετε ποια ποια συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται από έναν γιατρό και ποιοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή σε όλους μας, αλλά ιδιαιτέρως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Οι συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο καπνός από τη φωτιά είναι μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων, που παράγονται από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία.
Ο καπνός από τη φωτιά δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, διευκρινίζει ο ΙΣΑ. Είναι όμως σημαντικό να προστατευθούμε από αυτόν διότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναπνευστική και καρδιαγγειακή λειτουργία.
Τα ύποπτα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν αμέσως ή αργότερα, αναλόγως με την απόσταση από το σημείο της φωτιάς. Μπορεί επίσης να επιμείνουν, αναλόγως με την υποκείμενη κατάσταση της υγείας κάθε ατόμου. Τα ύποπτα συμπτώματα είναι:
- Βήχας
- Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια
- Εκδήλωση ασθματικής κρίσης
- Τσούξιμο στα μάτια
- Κάψιμο στο λαιμό
- Ρινική καταρροή (συνάχι)
- Πονοκέφαλος
- Κόπωση
- Πόνος στο στήθος
- Ταχυκαρδία
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ο καπνός από τη φωτιά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνος για τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ειδικότερα, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία όσων πάσχουν από:
- Άσθμα
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Καρδιακή νόσο
Μπορεί επίσης να απειληθεί η υγεία:
- Των μικρών παιδιών
- Των εγκύων
- Των ηλικιωμένων
- Των πυροσβεστών και των εθελοντών που επιχειρούν
Οι άνθρωποι αυτοί δεν κινδυνεύουν μόνο από τον καπνό που δημιουργεί η φωτιά. Κινδυνεύουν και από την ζέστη που ούτως ή άλλως είναι έντονη εδώ και μέρες στη χώρα μας. Πόσο μάλλον αν βρίσκονται πλησίον της φωτιάς, όπου αναπτύσσονται ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.
Τι να κάνετε
Εάν πάσχετε από οποιαδήποτε χρόνια πάθηση, πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να προστατευθείτε από τον καπνό που δημιουργεί η φωτιά:
- Να παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα
- Ελέγξτε την επάρκειά σας στα φάρμακα που λαμβάνετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει μια προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων 7-10 ημερών. Αν βρίσκεστε σε περιοχή υψηλού κινδύνου για φωτιά, να φυλάτε τα φάρμακα σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί. Έτσι θα μπορέσετε να το πάρετε μαζί σας, εάν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας
- Να αποφύγετε το μαγείρεμα στο σπίτι. Το τηγάνισμα και το ψήσιμο στην ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αγοράστε έτοιμα φαγητά ή κονσέρβες, ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε
- Να ακολουθείτε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα και την άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από την φωτιά, ιδίως αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες
- Αν πάσχετε από άσθμα, να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συστάσεις του γιατρού σας για τη διαχείρισή του
- Εάν αντιμετωπίσετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ή καλέστε το 166.
- Αν η κατάσταση στην περιοχή σας είναι αποπνικτική, μπορεί να χρειασθεί να φύγετε από το σπίτι σας για να μεταβείτε σε περιοχή με πιο καθαρό αέρα. Ειδάλλως, πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και κλιματισμό.
Μετά τη φωτιά
Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την φωτιά. Επομένως, πρέπει να εξακολουθήσετε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας.
Δεν πρέπει, εξ άλλου, να επιστρέψετε στο σπίτι μέχρι να ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια. Ανεξάρτητα πάντως από το εάν είστε υγιείς ή όχι, να επιτηρείτε την κατάσταση της υγείας σας για τυχόν συμπτώματα. Αν παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βήχα ή άλλα επίμονα συμπτώματα, επικοινωνήστε και πάλι με τον γιατρό σας. Ειδάλλως καλέστε το 166.