ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

Δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε πάγο ή παγωμένο νερό σε ένα έγκαυμα

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε πάγο ή παγωμένο νερό σε ένα έγκαυμα

Όταν παθαίνουμε ένα έγκαυμα, το πρώτο που σκεφτόμαστε από καθαρό ένστικτο, είναι να… δροσίσουμε το σημείο όσο πιο γρήγορα γίνεται, με πάγο ή παγωμένο νερό.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση πρέπει να γίνεται;

Η απάντηση είναι όχι.

Αντισταθείτε στο ένστικτο να τρέξετε στο ψυγείο για να βάλετε ένα παγάκι ή παγωμένο νερό στο έγκαυμα. Ο πάγος σε ένα έγκαυμα μπορεί να βλάψει το δέρμα.

“Το παγωμένο νερό μπορεί να βλάψει τους ιστούς και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης”, λέει ο δρ. Allan Capin.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε ένα έγκαυμα που δεν θα τραυματίσει περαιτέρω το δέρμα σας. Ο δρ. Capin περιγράφει διαφορετικούς τύπους εγκαυμάτων και τι πρέπει να κάνετε για να… μειώσετε το κάψιμο που νιώθετε, να βοηθήσετε την επούλωση της πληγής και να ελαχιστοποιήσετε τις ουλές.

Γιατί δεν βάζουμε πάγο στο έγκαυμα και τι πρέπει να κάνουμε αντ’ αυτού

Ο πάγος ή το πολύ κρύο νερό σε ένα έγκαυμα μειώνει τη ροή του αίματος στην καμένη περιοχή, γεγονός που μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία επούλωσης.

Σύμφωνα με τον δρ. Capin, η εφαρμογή πάγου μουδιάζει το έγκαυμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα.

Ένα κάψιμο από πάγο είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από ό,τι φαντάζεστε: “Επειδή το δέρμα είναι ήδη κατεστραμμένο από το έγκαυμα θερμότητας, μπορεί να μην αισθάνεστε ότι ο πάγος κάνει το δέρμα σας πολύ κρύο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα προβλήματα ροής του αίματος”.

Έγκαυμα α’ βαθμού: Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ελαφρύ έγκαυμα

Ένα ελαφρύ έγκαυμα, που ονομάζεται επίσης έγκαυμα πρώτου βαθμού, είναι ζεστό, κόκκινο και επώδυνο, αλλά δεν υπάρχουν φουσκάλες. Μπορεί να πάθετε έγκαυμα πρώτου βαθμού όταν αγγίξετε ένα καυτό αντικείμενο ή πιτσιλιστείτε με ένα καυτό υγρό. Ένα ηλιακό έγκαυμα χωρίς φουσκάλες ανήκει επίσης σε αυτή την κατηγορία.

Πρέπει να βάλετε πάγο σε ένα έγκαυμα α’ βαθμού; Ο δρ. Capin λέει όχι. Δείτε πώς μπορείτε να απαλύνετε τον πόνο ενός εγκαύματος πρώτου βαθμού:

  • Χρησιμοποιήστε δροσερό (όχι κρύο) νερό: Απλώστε δροσερό νερό για 5-20 λεπτά. Αφήστε το τρεχούμενο νερό της βρύσης πάνω από το έγκαυμα, ή βάλτε το έγκαυμα μέσα σε νερό ή σκεπάστε το με μια καθαρή, υγρή πετσέτα.
  • Ενυδάτωση: Αφότου κρυώσει το δέρμα, απλώστε λίγη ενυδατική κρέμα όπως η αλόη βέρα.
  • Προστασία: Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, στεγνό πανί ή αντικολλητικό επίδεσμο για να προστατεύσετε το έγκαυμα.
  • Αντιμετωπίστε τον πόνο: Πάρτε ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη εάν το έγκαυμα εξακολουθεί να είναι επώδυνο.
  • Καθαρίστε και αποτρέψτε τη μόλυνση: Όσο το έγκαυμα επουλώνεται, καθαρίστε το με ήπιο σαπούνι και χρησιμοποιήστε αντιβιοτική κρέμα για να αποτρέψετε την μόλυνση.

Λάβετε ιατρική φροντίδα για έγκαυμα α’ βαθμού εάν:

  • Έχει πλάτος/διάμετρο περισσότερο από 7 εκατοστά
  • Είναι πάνω σε άρθρωση
  • Είναι στο πρόσωπο, τον λαιμό, το χέρι ή το πέλμα
  • Προκαλεί πόνο που δεν υποχωρεί
  • Δεν έχει επουλωθεί σε 1-2 εβδομάδες

Ακόμη και ένα έγκαυμα α’ βαθμού μπορεί να μολυνθεί. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Πύον
  • Αυξημένος πόνος
  • Διευρυμένη περιοχή πόνου

Έγκαυμα β’ βαθμού: Πώς να αντιμετωπίσετε ένα έγκαυμα με φουσκάλες

Ένα έγκαυμα που προκαλεί φουσκάλες είναι έγκαυμα δεύτερου βαθμού. Δείτε τι πρέπει να κάνετε (και να μην κάνετε) όταν έχετε έγκαυμα β’ βαθμού:

  • Χρησιμοποιήστε δροσερό, καθαρό τρεχούμενο νερό: Μην χρησιμοποιείτε νερό που μπορεί να είναι μολυσμένο, όπως από λίμνη, ποτάμι ή ρυάκι, καθώς τα βακτήρια στο νερό μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό βρύσης, χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό. Είναι επίσης εντάξει να χρησιμοποιείτε μια καθαρή, υγρή πετσέτα.
  • Μην τραβάτε τυχόν ρουχισμό από το έγκαυμα: Εάν έχει κολλήσει κάτι στο έγκαυμα, μην το τραβήξετε. Αφήστε τους γιατρούς στα Επείγοντα να το κάνουν αυτό για εσάς.
  • Μην χρησιμοποιείτε αλοιφές ή σπρέι: Το βούτυρο, το λάδι, η αλοιφή και τα σπρέι πρώτων βοηθειών θα επιβραδύνουν την απελευθέρωση θερμότητας από το δέρμα σας, επιδεινώνοντας την πληγή.
  • Ποτέ μην σπάσετε τις φουσκάλες: Το δέρμα κάτω από την περιοχή με τις φουσκάλες μπορεί να μολυνθεί.
  • Αναζητήστε φροντίδα το συντομότερο δυνατόν: Απευθυνθείτε στα Επείγοντα ή σε έναν γιατρό για να καθαρίσετε σωστά το έγκαυμα και να αποφευχθεί η μόλυνση. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθεί μια συνταγή για κρέμα εγκαυμάτων, που βοηθά στην επούλωση του εγκαύματος και αποτρέπει την μόλυνση.

Έγκαυμα γ’ βαθμού: Πώς να αντιμετωπίσετε ένα πολύ σοβαρό έγκαυμα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν το δέρμα σας είναι μαυρισμένο ή το έγκαυμα πάει μέχρι το κόκκαλο, τότε έχετε έγκαυμα τρίτου βαθμού. Αυτή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Πηγαίνετε κατευθείαν στα Επείγοντα νοσοκομείου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.