ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λαβή Χάιμλιχ – Πώς την εφαρμόζουμε στον εαυτό μας

Τι κάνουμε όταν κάποιος πνίγεται από τροφή

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λαβή Χάιμλιχ – Πώς την εφαρμόζουμε στον εαυτό μας

Ο ελιγμός ή αλλιώς λαβή Χάιμλιχ είναι μια μέθοδος πρώτων βοηθειών για πνιγμό.

Η πνιγμονή ή πνιγμός είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να αναπνεύσει επειδή φαγητό ή κάποιο ξένο αντικείμενο φράζει το λαιμό ή την τραχεία του.

Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, οξεία απόφραξη των αεροφόρων οδών σε ενήλικες συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια κάποιου γεύματος. Σε ένα παιδί μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του φαγητού ή στο παιχνίδι (να εισροφήσει κάποιο μικρό αντικείμενο με το οποίο παίζει).

Αν το θύμα μπορεί να αναπνεύσει και να βήξει δυνατά, τότε υπάρχει μερική μόνο απόφραξη. Ο βήχας είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο από οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, γι’ αυτό και παροτρύνουμε το θύμα να βήχει συνεχώς μέχρι να βγει το ξένο σώμα.

Αν δεν μπορεί να μιλήσει ή να βήξει, πιάνει το λαιμό του, γίνεται κυανωτικός και καταβάλλει τρομερές προσπάθειες για να αναπνεύσει, τότε δώστε πέντε χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες του θύματος με τη βάση της παλάμης σας, γέρνοντας το μπροστά.

Αν δε βγει, σταθείτε πίσω από το θύμα και εφαρμόστε πέντε κοιλιακές πιέσεις – ωθήσεις μεταξύ στέρνου και κοιλιάς κάνοντας γροθιά τα χέρια. Το ξένο σώμα μ’ αυτό τον τρόπο πετάγεται προς τα έξω. Η μέθοδος αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα Αν δεν έχετε επιτυχία με την πρώτη φορά επαναλάβετε τον κύκλο.

Αν είστε μόνοι σας και πνιγείτε μπορείτε να εφαρμόσετε το χειρισμό στον εαυτό σας στηρίζοντας το κάτω μέρος του στέρνου σας στην πλάτη μιας καρέκλας ή σε άλλο αντικείμενο και να επιτύχετε τις ωθήσεις, όπως θα σας τις έδινε κάποιος άλλος με τη γροθιά του.

Όταν το θύμα είναι έγκυος γυναίκα με σοβαρή απόφραξη αεραγωγού καταφεύγουμε μόνο σε θωρακικές συμπιέσεις με την επίπεδη πλευρά της γροθιάς μας.

Αν το θύμα είναι αναίσθητο ελέγξτε αν αναπνέει και εφαρμόστε τα βήματα της ΚΑΡΠΑ. Μετά από κάθε χειρισμό πνιγμονής ο παθών χρήζει ιατρικής παρακολούθησης!

Πώς κάνουμε λαβή Χάιμλιχ

Για να εκτελέσετε λαβή Χάιμλιχ, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Σταθείτε πίσω από το άτομο και βάλτε τα χέρια σας γύρω από την κοιλιά του.
  • Κάντε μια γροθιά με το ένα χέρι και σφίξτε το άλλο σας σφιχτά γύρω από αυτό.
  • Τοποθετήστε την πλευρά του αντίχειρα της γροθιάς σας ακριβώς κάτω από το θώρακά τους και περίπου δύο ίντσες πάνω από τον αφαλό (ομφαλό).
  • Σπρώξτε απότομα και γρήγορα τα χέρια σας προς τα μέσα και προς τα πάνω πέντε φορές.
  • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία έως ότου το αντικείμενο ελευθερωθεί (εκτοπιστεί) ή το άτομο χάσει τις αισθήσεις του. Εάν το άτομο χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε την ΚΑΡΠΑ.

Λαβή Χάιμλιχ σε παιδιά

  • Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά. Εάν το παιδί είναι μικρότερο από 5 ετών ή ζυγίζει λιγότερο από 45 κιλά, η μέθοδος θα πρέπει να τροποποιηθεί ελαφρώς.
  • Ο διασώστης πρέπει να γονατίσει πίσω από το παιδί για να κατέβει στο επίπεδό του. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερο ισχυρές ωθήσεις από ό,τι απαιτεί η τυπική λαβή Χάιμλιχ.

Λαβή Χάιμλιχ σε μωρά

  • Η λαβή Χάιμλιχ δεν συνιστάται για χρήση σε βρέφη 12 μηνών ή μικρότερα. Αντίθετα, τα μωρά θα πρέπει να δέχονται χαστούκια (χτυπήματα στην πλάτη).
  • Για να εκτελέσετε αυτήν τη μέθοδο, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
  • Γυρίστε το βρέφος με το πρόσωπο προς τα κάτω με το στήθος του να ακουμπά στον πήχη σας. Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι τους είναι χαμηλότερα από το σώμα τους.
  • Χρησιμοποιώντας τη φτέρνα του χεριού σας, χτυπήστε το βρέφος ανάμεσα στις ωμοπλάτες του πέντε φορές. Τα χτυπήματα πρέπει να είναι σταθερά αλλά όχι τόσο δυνατά ώστε να προκαλέσετε τραυματισμό.
  • Ελέγξτε το στόμα του βρέφους και αφαιρέστε τυχόν ορατά αντικείμενα.
  • Εάν ο αεραγωγός τους παραμένει φραγμένος, γυρίστε το βρέφος μπρούμυτα με το κεφάλι προς τα κάτω. Χρησιμοποιώντας το δεύτερο και το τρίτο δάχτυλό σας, δώστε πέντε ωθήσεις προς τα μέσα και προς τα πάνω στο στήθος.
  • Ελέγξτε ξανά το στόμα του βρέφους για ορατά αντικείμενα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία έως ότου το αντικείμενο ελευθερωθεί (εκτοπιστεί) ή το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του. Εάν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε την ΚΑΡΠΑ.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πώς κάνουμε λαβή Χάιμλιχ στον εαυτό μας

  • Εάν είμαστε μόνοι και πνιγόμαστε, μπορούμε να κάνουμε λαβή Χάιμλιχ στον εαυτό μας
  • Για να εκτελέσετε αυτήν τη μέθοδο, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
  • Κάνουμε μια γροθιά με το ένα χέρι και σφίγγουμε το άλλο γύρω από αυτό.
  • Τοποθετούμε την πλευρά του αντίχειρα της γροθιάς ακριβώς κάτω από το θώρακα και περίπου δύο ίντσες πάνω από τον αφαλό.
  • Σπρώχνουμε απότομα και γρήγορα τα χέρια προς τα μέσα και προς τα πάνω πέντε φορές.
  • Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία έως ότου το αντικείμενο βγει.
  • Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να γύρουμε πάνω από κάγκελο, καρέκλα ή άκρη τραπεζιού. Στη συνέχεια, σπρώχνουμε απότομα και γρήγορα την άνω περιοχή της κοιλιάς στην άκρη.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.