Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και οι επισκέψεις στη θάλασσα για μπάνιο ολοένα και αυξάνονται. Τι πρέπει να κάνουμε όμως σε περίπτωση που πατήσουμε αχινό; Πώς θα αφαιρέσουμε τα αγκάθια του;
Αν πατήσετε αχινό, ο πόνος είναι οξύς στην αρχή και σε περίπτωση που τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος είναι και διαρκής μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε.
Οι αχινοί έχουν δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria.
Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα. Τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το «θύμα» του.
Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο. Αλλά, ούτως ή άλλως το δηλητήριό τους δεν είναι πολύ δυνατό και προκαλεί απλά λίγο παραπάνω πόνο.
Αν πατήσετε αχινό, βγείτε αμέσως από τη θάλασσα και αναζητήστε βοήθεια από κάποιον για να απολυμάνετε την περιοχή και να βγάλετε τα αγκάθια από το δέρμα σας.
Πώς να αφαιρέσετε τα αγκάθια του αχινού:
- Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή, αν δεν διαθέτετε, με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών)
- Βυθίστε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να μειώσετε τον πόνο.
- Με ένα τσιμπιδάκι καθαρό ή με μια βελόνα που θα έχετε πρώτα «κάψει», βγάλτε τα αγκάθια ένα-ένα.
- Απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα.
- Χρησιμοποιήστε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο για να καλύψετε την πληγή. Αλλάζετε το καθημερινά.
Αν παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα μην ανησυχείτε. Παρακολουθείστε τα κι, αν εντοπίσετε πρήξιμο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.