Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα βρήκαν τρόπο να εμποδίσουν την αναφυλαξία που προκαλείται από την αλλεργία στα φιστίκια.
Η πρωτοποριακή ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που σώζουν ζωές για όσους έχουν σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια.
Η αλλεργία σε ένα τρόφιμο είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης πρωτεϊνών από ορισμένα είδη λευκών αιμοσφαιρίων.
Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ουσίες που μπορούν να ξεκινήσουν μια αλλεργική αντίδραση ή να την οξύνουν. Η απελευθέρωσή τους μπορεί να προκληθεί είτε από αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ή από κάποια άλλη αιτία που δεν σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ειδικούς για τα φιστίκια αναστολείς (ομοιοπολικός ετεροδισθενής αναστολέας – cHBI), που εμπόδισαν επιτυχώς την αποκοκκίωση και την αναφυλαξία των ιστιοκυττάρων ή των βασεόφιλων σε ένα ζωικό μοντέλο.
«Ο αναστολέας απέτρεψε τις αλλεργικές αντιδράσεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες όταν χορηγήθηκε πριν από την έκθεση στο αλλεργιογόνο», δήλωσε η Nada Alakhras, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Notre Dame, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.
«Ο αναστολέας απέτρεψε επίσης τη θανατηφόρα αναφυλαξία και μείωσε τις αλλεργικές αντιδράσεις όταν χορηγήθηκε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων».
«Υπάρχουν θεραπείες για τα συμπτώματα σε ασθενείς με τροφικές αλλεργίες, αλλά λίγες προληπτικές θεραπείες εκτός από την αυστηρή αποφυγή των αλλεργιογόνων στη διατροφή ή την ανοσοθεραπεία από το στόμα. Καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι επιτυχής σε όλους τους ασθενείς», δήλωσε ο Mark Kaplan, PhD, Πρόεδρος του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
«Αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αναστολέας cHBI έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη των αλλεργικών αντιδράσεων στα φιστίκια», δήλωσε ο Basar Bilgicer, PhD, καθηγητής χημικής και βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Ο αναστολέας δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στους ανθρώπους. Οι ερευνητές κάνουν τώρα περαιτέρω δοκιμές σε ζωικά μοντέλα για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητά του πριν προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.