ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Πρόβλημα στο ήπαρ: Tα τέσσερα συμπτώματα στα μάτια που «χτυπούν καμπανάκι»

Μην τα αγνοείτε

Πρόβλημα στο ήπαρ: Tα τέσσερα συμπτώματα στα μάτια που «χτυπούν καμπανάκι»

Κάποια προβλήματα με τα μάτια σας θα μπορούσαν να είναι ο τρόπος που ο οργανισμός σας ειδοποιεί, ότι πρέπει να ελέγξετε το ήπαρ σας.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το ήπαρ τους. Ως αποτέλεσμα, σοβαρές παθήσεις υγείας παραμένουν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία.

Ποια συμπτώματα στα μάτια σημαίνουν ότι πιθανώς υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ

Συσσώρευση πλάκας στα βλέφαρα

Η συσσώρευση κιτρινωπής πλάκας στα βλέφαρα, ή κάτω από τα μάτια μπορεί να μην είναι φυσιολογικές… τσίμπλες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδεικνύει πρωτοπαθή χολική κίρρωση (PBC), μια αυτοάνοση νόσο του ήπατος. Ένα κοινό σύμπτωμα της PBC είναι το ξανθέλασμα, μια συλλογή εναποθέσεων χοληστερόλης που εμφανίζονται στο δέρμα γύρω από τα μάτια. Άλλα συμπτώματα της PBC περιλαμβάνουν κιτρίνισμα των ματιών, κνησμό και κόπωση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση (ουλές ήπατος), γαστρεντερική αιμορραγία και ηπατική ανεπάρκεια.

“Το ξανθέλασμα προκαλείται από αυξημένα λιπίδια (λίπη), πιθανό σημάδι λιπώδους ηπατικής νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, εξηγεί η δρ. Liudmila Schafer, ιατρός ογκολόγος και ιδρύτρια του The Doctor Connect. «Οι ίδιες οι συλλογές πλάκας είναι αβλαβείς, αλλά μπορεί να είναι σημάδι καρδιαγγειακής, ή αυτοάνοσης νόσου και γι’ αυτό πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν εμφανίσετε αυτό το σύμπτωμα«.

Η βασική θεραπεία για την PBC είναι το ουρσοδεοξυχολικό οξύ (UDCA), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ή την καθυστέρηση της ηπατικής βλάβης, αρκεί να ληφθεί στα αρχικά στάδια της PBC. Τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε κατά της PBC και της ανάπτυξης του ξανθελάσματος περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την αποφυγή του καπνίσματος και την μείωση ή την εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ.

Ξηρά μάτια

Η ξηροφθαλμία με φαγούρα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλά άβολη ενόχληση. Μπορεί να είναι σημάδι ξηροφθαλμίας (DED), η οποία συνδέεται με τη σαρκοείδωση του ήπατος. Η σαρκοείδωση χαρακτηρίζεται από διόγκωση του ήπατος και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε κίρρωση. Επιπλέον, η σαρκοείδωση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, φαγούρα στα μάτια, μειωμένη όραση, πρήξιμο των δακρυϊκών αδένων και σε σπάνιες περιπτώσεις τύφλωση.

“Η ξηροφθαλμία συνδέεται με ασθένειες του ήπατος, όπως η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C και η PBC”, δηλώνει ο γαστρεντερολόγος δρ. Harvey Allen Jr. Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό όταν οι οφθαλμικές σταγόνες δεν αρκούν για να βρείτε ανακούφιση από την ξηροφθαλμία, ή όταν η εξασθενημένη όραση παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή.

Σκούροι δακτύλιοι γύρω από την ίριδα του ματιού

Αν κοιτώντας στον καθρέφτη παρατηρήσετε σκούρους κύκλους γύρω από την ίριδά σας (τον χρωματιστό ιστό στο μπροστινό μέρος του ματιού). Οι σκούροι-καφέ δακτύλιοι που περιβάλλουν την κόρη του ματιού είναι οι δακτύλιοι Kayser-Fleischer (KF) και μπορεί να είναι σημάδι ηπατικών διαταραχών, όπως κίρρωση, ιογενής ηπατίτιδα, αιμοχρωμάτωση και νόσος του Wilson, μια σπάνια κατάσταση που προκαλεί συσσώρευση χαλκού στο ήπαρ σας.

Τα υπερβολικά επίπεδα χαλκού είναι εκείνα, που προκαλούν τον σχηματισμό δακτυλίων KF γύρω από την ίριδα του ματιού σας. “Οι εναποθέσεις χαλκού στον κερατοειδή σχετίζονται με τη νόσο του Wilson, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν με κίρρωση και χολόσταση”, εξηγεί η δρ. Karen Squier, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Southern College of Optometry. “Θεραπεία για την μείωση των εναποθέσεων χαλκού μπορεί να συνταγογραφηθεί από γιατρό και να μειώσει την εμφάνισή τους”.

Μπορείτε να αποτρέψετε τους δακτυλίους KF αποφεύγοντας ή εξαλείφοντας το αλκοόλ και ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλή σε χαλκό. Επιπλέον, εάν παρατηρήσετε σκούρους καφέ κύκλους γύρω από τις ίριδες σας, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό, καθώς είναι πιθανό να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ηπατικής πάθησης.

Κιτρίνισμα του λευκού των ματιών

Εάν το λευκό τμήμα των ματιών σας έχει πάρει μια κιτρινωπή απόχρωση, μπορεί να έχετε ίκτερο. Ο ίκτερος μπορεί να οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης (μια κιτρινωπό-πορτοκαλί χρωστική ουσία χολής, που εκκρίνεται από το ήπαρ). Αυτό με την σειρά του προκαλείται ενδεχομένως από απόφραξη των χοληφόρων πόρων του ήπατος.

“Ο ίκτερος απαιτεί άμεση επίσκεψη σε γιατρό και ίσως είναι πρώιμο σημάδι σοβαρής νόσου του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, ή του παγκρέατος, προειδοποιεί ο δρ. Allen. Τα προληπτικά μέτρα κατά του ίκτερου περιλαμβάνουν την μη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη διατήρηση υγιούς βάρους και τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν εμφανίσετε νέα συμπτώματα (απώλεια βάρους, ναυτία, απώλεια όρεξης και κοιλιακό άλγος) μαζί με κιτρινωπά μάτια και δέρμα, επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. «Ένας γιατρός θα είναι σε θέση να σας κάνει αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα του ήπατός σας, για να αναζητήσει σημάδια καρκίνου, ή υποκείμενα ηπατικά προβλήματα», λέει η δρ. Schafer.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.